Kultúra

Nitru čaká svetová premiéra: Na UKF pripravujú operu Castor et Pollux

Katedra hudby Pedagogickej fakulty Univerzity Konštantína Filozofa (UKF) v Nitre a občianske združenie Priatelia starého divadla uvedú svetovú premiéru scénického prevedenia barokovej opery Castor et Pollux.

Ilustračný obrázok k článku Nitru čaká svetová premiéra: Na UKF pripravujú operu Castor et Pollux
Zdroj: Facebook

Dielo skladateľa Johannesa Patzelta patrí podľa tvorcov predstavenia ku skvostom barokovej hudobnej kultúry niekdajšieho Rakúsko-Uhorska. Vzácne je okrem iného aj tým, že obsahuje priame odkazy na Slovensko.

Notový zápis opery Castor a Pollux sa zachoval v knižnici kaštieľa v Oponiciach neďaleko Nitry. Vďaka práci slovenských hudobných teoretikov z hudobného oddelenia Historického múzea Slovenského národného múzea v Bratislave sa podarilo materiál objaviť a vydať ho v hudobnom vydavateľstve.

Vďaka tomu, že sa partitúra i party jednotlivých nástrojov zachovali v neporušenom stave, zaznelo dielo takmer 250 rokov po svojom vzniku v koncertnom prevedení slovenského súboru pre starú hudbu Musica Aeterna, ktoré ho uviedlo v 80. rokoch 20. storočia. „Dnes, keď sa k tomuto dielu po druhý raz vraciame a uvádzame ho v plnej javiskovej podobe, ide o ďalší historický krok v interpretačných dejinách opery Castor et Pollux. Krok o to významnejší, že podľa odborníkov na starú hudbu je to dielo špičkových kvalít, nezaostávajúce v ničom za tvorbou iných Patzeltových súčasníkov európskeho mena,“ pripomínajú organizátori.

Projekt javiskového uvedenia diela Castor et Pollux realizuje Katedra hudby Pedagogickej fakulty UKF v Nitre v spolupráci so Starým divadlom Karola Spišáka a SĽUK-om. Uskutočnia sa celkovo štyri predstavenia, dve v divadle SĽUK v Rusovciach a dve v Starom divadle Karola Spišáka v Nitre.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM