Webnoviny - Svet

Nižňanský oceňuje Krajcerov postoj ku koncesiám

WEBNOVINY.SK

Foto: Ilustračné foto SITA/Michal Burza BRATISLAVA 25. augusta (WEBNOVINY) – „Oceňujem, že z úst ústavného činiteľa zaznela verejne výzva o povinnosti občanov platiť úhrady za programové služby, pokiaľ nepríde k akejkoľvek zmene platnej legislatívy. Mnoho divákov telefonujúcich do STV alebo do Rozhlasovej a televíznej spoločnosti (RTVS) totiž priamo uviedlo dôvody neplatenia úhrad,“ uviedol pre SITA generálny riaditeľ Slovenskej televízie (STV) Štefan Nižňanský. Reagoval na dnešné vyjadrenie ministra kultúry Daniela Krajcera, ktorý na tlačovej besede upozornil na zákonnú povinnosť platiť za služby verejnosti spojené s vysielaním STV a SRo, teda za koncesionárske poplatky. Podľa Krajcera zákon platí a každý, kto poplatky neplatí, ho porušuje.

Dôvodov výpadku príjmov z úhrad je niekoľko a nie sú nové, pre SITA to povedala generálna riaditeľka Slovenského rozhlasu (SRo) Miloslava Zemková. Patria medzi ne i dôsledky krízy, ako prepúšťanie, keďže firmy platia podľa počtu zamestnancov a nezamestnaní sú od platenia oslobodení. „Dôvodov, prečo sa znižuje výber, je niekoľko. Bolo by veľmi neslušné povedať, že len z toho dôvodu, že vláda chce zrušiť úhrady. Nie je to celkom tak. Táto informácia samozrejme k tomu aj prispela, preto my teraz upozorňujeme ľudí, že zákon platí a treba platiť úhrady.“ Zemková dodala, že platobná disciplína v prípade bývalých koncesií ani súčasných úhrad „nie je a nikdy ani nebola ideálna“.

Zrušenie koncesionárskych poplatkov je súčasťou programového vyhlásenia vlády. Zákony na to potrebné však zatiaľ nie sú vypracované. Minister kultúry Daniel Krajcer chce preto najskôr predložiť koncepciu verejnoprávnych médií a diskutovať o nej s odborníkmi. Súčasťou reformy bude i zrušenie tzv. koncesií, plánované k 1. januáru 2012. "Iný termín k tejto téme za nás nebol komunikovaný,“ povedal Krajcer. Upozornil, že pred zrušením koncesií treba novelizovať päť zákonov, čomu musí predchádzať legislatívny proces.

STV by si podľa Krajcera nemala robiť alibi na zlé hospodárenie tvrdeniami o znižujúcom sa výbere úhrad. „Už len sám fakt, že na tento rok si naplánovala v rámci hospodárenia stratu, hovorí o prístupe manažmentu a Rady STV. Na rozdiel od STV SRo hospodári s vyrovnaným rozpočtom, dokonca aj s miernym ziskom,“ povedal dnes minister. Ak podľa Krajcera z koncepcie verejnoprávnych médií vyplynie, že stačí menej okruhov STV a zároveň takýto rozsah vysielania je štát ochotný platiť a môže si dovoliť to zaplatiť, bude sa hovoriť aj o znížení okruhov. „To je legitímna otázka. Nehovoriac o tom, že STV má na stole problém, ktorý súvisí s tretím okruhom – športovým kanálom,“ dodal Krajcer.

Šéf STV Nižňanský upozorňuje, že problém hospodárenia STV a finančnej poddimenzovanosti je dlhodobý, no aktuálne je spôsobený výpadkom v príjmovej zložke rozpočtu. „Manažment Slovenskej televízie hospodári efektívne a zodpovedne s prijatými verejnými financiami. Ak je principiálny a zásadný rozpor vo financovaní inštitúcie zriadenej a financovanej zo zákona, štát môže využiť svoje nástroje na odstránenie tvrdosti alebo mäkkosti zákona,“ dodal pre SITA Nižňanský.

Výpadok plánovaného príjmu z úhrad za vysielanie STV a SRo (tzv. koncesií) pre tento rok sa pre STV a SRo spolu odhaduje do výšky troch miliónov eur. Ako dnes Rozhlasovú radu informovalo vedenie SRo, z toho pre rozhlas, to bude približne 832-tisíc eur. Vyplýva to z odhadov Rozhlasovej a televíznej spoločnosti (RTVS), ktorá úhrady vyberá. Vlani RTVS vybrala spolu takmer 77 miliónov eur. Tiež to bolo menej, ako sa plánovalo – približne o 2,8 mil. eur.

Podľa RTVS výber úhrad za vysielanie STV a SRo za jún 2010 v porovnaní s júnom 2009 klesol o 5,6 percenta. Je to najviac od začiatku tohto roka a preto obe médiá spustili informačnú kampaň o tom, že platenie úhrad sa nezrušilo. „Obávame sa totiž, že môže nastať situácia ako v Poľskej republike, kde verejnosť reagovala na snahy o zrušenie koncesionárskych poplatkov tak, že povinné osoby prestali platiť, čo malo za následok zníženie príjmov verejnoprávnych médií až o 70 % a sú dnes na pokraji finančného kolapsu,“ uvádza sa v stanovisku RTVS, ktoré agentúre SITA poskytol Slovenský rozhlas. Hlavným cieľom kampane je upozorniť občanov na to, že kým je zákon o úhrade za služby verejnosti platný, sú povinní tieto poplatky platiť. Zákon plánuje súčasná vládna koalícia nahradiť novým systémom financovania verejnoprávnych mé­dií.

Nový systém tzv. koncesií – úhrad za vysielanie Slovenskej televízie a Slovenského rozhlasu funguje od 1. apríla 2008, keď začal platiť nový zákon o úhrade za služby verejnosti poskytované STV a SRo. Úhrady platí každý, kto odoberá elektrinu v byte alebo rodinnom dome. Ak má platiteľ viac odberných miest, teda napríklad byt a chatu, platí iba jedenkrát. Mesačne domácnosti platia za STV a SRo jednu platbu vo výške 4,64 € (predtým 140 korún). Polovičnú sadzbu – 2,32 € platia dôchodcovia, ktorí nežijú v spoločnej domácnosti so zárobkovo činnou osobou a osoby v hmotnej núdzi. Od platenia sú oslobodení tí, čo žijú v domácnosti s osobou s ťažkým zdravotným postihnutím a ťažko zdravotne postihnutí, ale napríklad aj školy a ďalšie zariadenia a inštitúcie. Zamestnávatelia platia podľa počtu zamestnancov od 4,64 € až po 464,71 € mesačne. Ďalšie podrobnosti sú dostupné na internetovej adrese: http://www.rtvs.sk.

Úhrady vyberá spoločnosť RTVS, založená SRo a STV, ktorá taktiež vymáha nedoplatky. Toho, kto nezaplatí, vyzve RTVS, aby zaplatil úhradu aj poštovné. Ak výzvu do 30 dní od jej doručenia nesplní, má RTVS nárok na zaplatenie úhrady, poštovného a pokuty 16,6 eura na súde. V prípade právnických osôb a podnikajúcich fyzických osôb sa sadzba tejto pokuty zvyšuje a môže byť od 33,19 € do 165,97 €. Z platieb ide 70 % pre STV a 30 % pre SRo.

Pri zmene systému koncesií na úhrady očakávalo ministerstvo kultúry, vedené v tom čase Marekom Maďaričom, že vďaka zmene ročne médiá vyberú viac, približne 103 miliónov eur (3,1 mld. Sk). Pred tým to bolo vyše 66,4 milióna eur (2 mld. Sk). Staré koncesie neplatila takmer jedna tretina koncesionárov. Platili sa na základe vlastníctva prijímačov a bolo veľmi ťažké dokázať domácnostiam, že ich vlastnia. Komplikované bolo aj vymáhanie nedoplatkov.

SITA

Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM