Laco Ontko Regióny Regióny Regióny

NOCADEŇ – 20 rokov sa tešia veľkej priazni fanúšikov

Mojim detským snom bolo stať sa hudobníkom a mať kapelu – tvrdí frontman a spevák Rasťo Kopina

Ilustračný obrázok k článku NOCADEŇ – 20 rokov sa tešia veľkej priazni fanúšikov
Zdroj: Bardejovský Reportér

Sú jednou z najslávnejších kapiel na Slovensku. Za 20 rokov existencie vytvorili množstvo hitov, sú tvorcami 9 albumov, ich koncerty sa tešia veľkému záujmu publika. Okrem Slovenska sa títo sympatickí Košičania presadili aj v Poľsku. Najbližšie sa na nich môžete tešiť na Bardejovskom jarmoku, kde budú jednou z hlavných hudobných hviezd.

Ako kapela hráte spolu už 20 rokov. Pred časom ste k tomuto výročiu mali aj niekoľko koncertov. Ako to hodnotíš? Tešíme sa veľkej priazni našich fanúšikov, koncerty boli vypredané a to je veľká sila, ktorá nás ženie dopredu. Za tých 20 rokov sa medzi nami a našimi fanúšikmi vybudovalo silné puto.

Podarilo sa vám ako jednej z mála slovenských kapiel presadiť aj na poľskej hudobnej scéne. Ako vnímaš poľské publikum? Hlavne na začiatku našej kapelovej cesty sme sa istou zhodou okolností stali súčasťou poľskej hudobnej scény. Bolo to skutočne jedno nádherné dobrodružstvo. Poľskí fanúšikovia si nás na chvíľu prisvojili a my sme tým pádom mali možnosť vyskúšať si, ako naša hudba obstojí v inom prostredí. Ten ich úprimný záujem o nás mi ešte teraz spôsobuje husiu kožu.

Je nejaký rozdiel v príprave koncertu pre Slovákov a pre Poliakov? V prípravách ani nie, skôr v tom, že som mal trocha väčšie obavy, ako to môže dopadnúť. Keď však poľskí fanúšikovia na koncertoch vytiahli pripravené transparenty, v ktorých nám prejavovali svoju náklonnosť, všetky obavy boli preč :-)

Vidíš nejaké odlišnosti medzi fanúšikmi z oboch krajín? Slovenskí poslucháči sú asi trocha konzervatívnejší, ale teraz fakt porovnávame rozdielne obdobia. V Poľsku sme pôsobili na začiatku našej kariéry, takže to porovnanie zákonite nemôže byť úplne objektívne.

Ako s kapelou prežívate leto? Na akých festivaloch a koncertoch Vás budú môcť fanúšikovia vidieť a počuť? V lete to máme vždy rozdelené medzi koncertovanie, ale aj na prípravu nových vecí. Aj teraz dokončujeme nové pesničky a chystáme špeciálne jesenné koncerty, ktoré budú venované 10. výročiu vydania našej, dnes už kultovej platne Ikony.

Budete jednou z hlavných hviezd programu Bardejovského jarmoku. Tešíš sa na Bardejovčanov? Samozrejme, o tomto podujatí a tamojších ľuďoch ide výborný chýr. Verím, že spoločne s Bardejovčanmi zažijeme nádherný hudobný večer.

Aký máš vzťah k Bardejovu? Bardejov so svojím nádherným historickým centrom považujem za jedno z najkrajších miest na Slovensku. Pamätám si, ako mi utkvel v pamäti ešte ako dieťaťu. Podobné pocity z toho mesta mám doteraz.

Tento jarmok má 667 ročnú tradíciu. Čo Ty a história? História ma svojím spôsobom vždy priťahovala, ale ako vo všetkom, aj v tomto hľadám správny balans. Takže sa rovnako ako o históriu, zaujímam aj o súčasnosť a aj budúcnosť :-)

Jarmok býva aj o stánkoch s rôznymi viac, či menej potrebnými vecami, ktoré lákajú návštevníkov. Aký máš vzťah k nakupovaniu? Tým, že som chlap, pristupujem k tomu celkom racionálne :-) Nezvyknem mať silné nakupovacie „záchvaty“, ako majú občas ženy :-)

V rámci jarmoku bude veľký priestor venovaný remeselným pivám a malým lokálnym pivovarom. Si Ty osobne pivár, alebo skôr inklinuješ k vínu? Ani v jednom, ani v druhom sa nepovažujem za odborníka. Skôr tieto dva svety ešte stále iba objavujem. V lete však skôr tesne vyhráva asi pivo.

Máš Ty ako muzikant, alebo kapela nejaký nesplnený hudobný sen? Takéto sny sú veľmi podstatné hlavne v začiatkoch, práve oni ťa ženú vpred. Neskôr nastupuje fáza, kedy sa sny stretnú s realitou. Veľmi dôležité je, ustáť práve túto fázu. Mojím detským snom bolo byť hudobníkom, mať kapelu, a presne to sa mi splnilo. ** Čo pripravujete pre svojich fanúšikov v najbližšom období?** Ostatné tri roky sme boli, čo sa týka vydávania albumov, pomerne aktívni (Pozemskí astronauti, výberovka Introspekcia, živák Nocadeň v divadle). Takže s novým albumom sa asi nebude veľmi ponáhľať. Určite však budeme chystať nové pesničky a v októbri to budú už spomínané koncerty k 10. výročiu vydania albumu Ikony.

Ďakujem za rozhovor.

Zdroj: Bardejovský Reportér
Zdroj: Bardejovský Reportér
Zdroj: Bardejovský Reportér
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM