Rastislav Búgel Zo Slovenska

Nočná obloha prinesie ÚCHVATNÉ divadlo! Vrcholiť bude ďalší METEORICKÝ roj

V týchto dňoch sa oplatí sledovať nočnú oblohu. Dopriať vám môže jedinečný zážitok.

Ilustračný obrázok k článku Nočná obloha prinesie ÚCHVATNÉ divadlo! Vrcholiť bude ďalší METEORICKÝ roj
Zdroj: Pexels.com , Pexels.com

Počas posledného októbrového víkendu sme mohli aj na Slovensku pozorovať čiastočné zatmenie Mesiaca. Ten najbližší prinesie ďalšie nebeské divadlo.

Nezabudnuteľný zážitok

„Ak máte radi pozorovanie meteorov, nezabudnite sa pozrieť na oblohu v noci z 5. na 6. novembra 2023. Vtedy totiž nastane maximum meteorického roja Južné Tauridy, ktorý je známy svojimi jasnými bolidmi,“ informuje iMeteo.sk.

Bolid je meteor, ktorý je jasný, osvetľuje okolie a zanecháva za sebou dlhú stopu.

Ako pripomenul portál, niektoré bolidy dokonca v atmosfére explodujú a spôsobujú zvukové efekty: „Bolidy sú vlastne vniknuté veľké častice do atmosféry Zeme, ktoré sa rýchlo zahrievajú a odparujú. Tieto častice pochádzajú z rôznych zdrojov, napríklad z komét, asteroidov alebo medziplanetárneho prachu.“

Meteorický roj Južné Tauridy je aktívny od konca septembra do začiatku decembra. Jeho maximum pripadá na začiatok novembra. Jeho materským telesom je kométa 2P/Encke.

„Kométa Encke sa rozpadla pred tisícročiami na menšie úlomky, ktoré tvoria pás trosiek okolo Slnka. Zem prechádza týmto pásom každý rok a stretáva sa s dvomi prúdmi meteoroidov – Južnými a Severnými Tauridami,“ prezradil server.

Pomalé a jasné

Južné Tauridy môžeme sledovať v okolí súhvezdia Býka, odkiaľ sa nám bude zdať, že meteory budú vychádzať. Zaujímavosťou je, že tieto meteory sú veľmi pomalé a veľmi jasné. „Zvýšená aktivita bolidov sa opakuje približne po siedmych rokoch, keď Zem prechádza hustejšími oblasťami pásu trosiek. Posledný takýto nárast bol v roku 2022 a ďalší sa očakáva v roku 2029,“ dodáva iMeteo.sk.

Bohužiaľ, podmienky na sledovanie nebudú práve najideálnejšie. Rušiť totiž bude Mesiac v poslednej štvrti. Aj tak sa však oplatí zodvihnúť hlavu k oblohe. Ak sa vám pošťastí uvidieť bolid, bude to nezabudnuteľné. Oblohu totiž môže osvetliť ako ohňostroj.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Foto: ilustračné

Prečítajte si tiež

Zdroj: Polícia Slovenskej republiky
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM