Martin Sýkora Regióny

Noční vlci pod Tatrami: Na Slovensku zatiaľ bez problémov

Motorkári Noční vlci sa presunuli z Poľska na Slovensko. Navštívia pamätníky druhej svetovej vojny.

Ilustračný obrázok k článku Noční vlci pod Tatrami: Na Slovensku zatiaľ bez problémov
Foto: Peter Handzuš / Zdroj: Dnes24.sk

Noční vlci začali svoju jazdu Európou v Moskve. Smerovali do bieloruského Minska a odtiaľ do Poľska, kde im na hraniciach Schengenu pripravili nepríjemné prekvapenie. Problém dostať sa na poľskú pôdu mali aj držitelia pasov Európskej únie. Cez Wroclav, Osvienčim a Brno dorazili v stredu noční vlci aj na Slovensko. Vyrážali z Bratislavy a odtiaľ sa presúvali k pamätníku na Dukle, pričom neminuli ani Vysoké Tatry. V kolóne sa pohybuje od niekoľkých desiatok motoriek do tisíc v mestách.

„Slováci sú ako naši bratia. Je to naša rodná krv. Sme si blízki srdcom aj myslením,“ povedal otec myšlienky Jazdy víťazstva Andrej Bobrovkij, jeden z ruských nočných vlkov. „Jedným z cieľov jazdy je uctiť si pamiatku padlých, vzdať hold osloboditeľom a pripomenúť si zverstvá páchané na ľuďoch v koncentračných táboroch. Vojna je aktuálna téma, slová ako fašizmus sú na dennom poriadku a myslím si, že nikto z nás by nechcel opäť zažiť vojnu. Jazda má spájať ľudí mieru v Európe,“ vysvetlil nám Bobrovskij.

Noční vlci brázdia Európu, zastavujú sa pri pamätníkoch druhej svetovej vojny, kde vyslovujú slová vďaky a úcty padlým. Preto nechápu, že sa z nich neraz umelo robí hrozba.

„Zaznamenali sme tendencie politizácie a nenávisti voči našej jazde. Je nepochopiteľné, že keď si chcete uctiť hrdinstvo našich predkov v boji proti fašizmu a za mier, stávate sa neželaným,“ dodal ruský nočný vlk. „My nemáme nič spoločné s politikmi, dištancujeme sa od politickej situácie v každej krajine, cez ktorú prechádzame,“ doplnil zástupca slovenských Nočných vlkov Matúš Alexa.

Slovenskými destináciami Nočných vlkov sú miesta ako Slavín, Dukla, Banská Bystrica a Uhrovec. Svoju jazdu chcú Noční vlci, ktorí pôjdu cez Rakúsko, zavŕšiť v Berlíne.

Noční vlci Štrba
1
Galéria
Noční vlci prechádzali cez Tatry
43
Galéria
Foto: Peter Handzuš
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM