Ľubomír Hudačko Regióny

Nová atrakcia pri Prešove: Z vyhliadkovej veže ľudia dovidia až na vrcholy Tatier

Návštevníkov čaká impozantný výjav. Ten umožňuje nová atrakcia, ktorá možno zláka aj vás. Z vyhliadkovej veže sa ľudia môžu kochať pohľadom na celé východné Slovensko.

Ilustračný obrázok k článku Nová atrakcia pri Prešove: Z vyhliadkovej veže ľudia dovidia až na vrcholy Tatier
Zdroj: obec Kapušany

Za takýmto lákadlom môžu ľudia zamieriť na Kapušiansky hrad. Práve tam sprístupnili vyhliadkovú vežu. Tá je najvyšším bodom tejto národnej kultúrnej pamiatky. Po svätej omši na hradnom nádvorí, slávnostnom prestrihnutí pásky na správcovskom objekte – infocentre sa návštevníci v Kapušanoch presunuli k západnej veži v hradnom jadre.

Veje obecná zástava

„V tejto veži obec vybudovala drevené schodisko, aby sa turisti mohli dostať tam, kde noha človeka nevystúpila tristo rokov. V roku 1715 musela totiž vdova po Gabrielovi Kapym Eva Gergelakyová podpáliť hrad, ktorý tri roky predtým obnovila. Rozhodol tak totiž uhorský snem z dôvodu, aby sa hrad nestal centrom protihabsburgského povstania. Tam, kde kedysi viala vlajka rodu Kapyovcov, dnes veje obecná zástava, ktorú vztýčili starosta obce Jozef Pribula a primátorka Prešova Andrea Turčanová,“ uviedla Mária Majirská z obecného úradu Kapušany.

Prečítajte si tiež: Prešovskí učitelia za svoju prácu zožali uznanie: 5 pedagógov, ktorých zaradili medzi naj v celom kraji

Z rozhľadne počas spevu mužskej speváckej skupiny Kapušanske richtaroše mohli návštevníci obdivovať výhľad na celé východné Slovensko – od Magury na poľskej hranici po Slanské vrchy na východe, Volovské vrchy na juhu a Branisko na západe. Pri jasnom počasí možno dovidieť až na vrcholy Tatier. „Týmto dňom bol zároveň otvorený správcovský objekt – infocentrum so sprievodcovskou službou, kde sa turisti môžu uchýliť pred nepriazňou počasia, získať informácie o zaujímavostiach v okolí i u cezhraničných partnerov obce,“ pokračovala Majirská. Ráta sa pritom aj s ponukou suvenírov a drobného občerstvenia.

Kapušianske folklórne dni

Prostredníctvom získaného grantu z Fondu Karpatskej vandrovky OZ Skupina historického šermu Sarus spolu s dobrovoľníkmi vytvorí drevené stredoveké hry a hračky, ktoré budú voľne dostupné počas návštevy Kapušianskeho hradu a taktiež počas hradných slávností. „Výstupom na vyhliadkovú vežu návštevník príspevkom 1 euro, pričom deti od 10 – 18 rokov a dôchodcovia 0,50 eur, podporí obnovu a prevádzku hradu a zároveň sa bude týmto spôsobom evidovať počet návštevníkov, ktorý je významným ukazovateľom rozvoja cestovného ruchu a podkladom pre podávanie rôznych projektov v tejto oblasti,“ zakončila Majirská.

Prečítajte si tiež: Dar prírody na nezaplatenie neďaleko Prešova: Ľudia si čapujú tekutý poklad! FOTO

Okrem toho, v obci sa chystá ďalšia slávnosť a to 13. Kapušianske folklórne dni. V sobotu 25.6. sa návštevníci budú môcť tešiť na DFS Čerešenku, FS Vargovčan, Kapušanske richtaroše, FS Sabinovčan, Jožka Jožku, ohňostroj, ľudovú veselicu a Cigánskych diablov s Filipom Tumom. V nedeľu potom na Lešnikovo dzifčata, FS Maniowiane, FS Vranovčan, FS Kapušančan a na Jána Ambróza, speváka ľudových piesní.

foto: obec Kapušany

Otvorenie vyhliadkovej veže v Kapušanoch
7
Galéria
Zdroj: obec Kapušany
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM