Technológie

Nová kozmická loď spoločnosti SpaceX sa odpojila od ISS: Smeruje späť na Zem

Nová vesmírna loď Crew Dragon súkromnej americkej spoločnosti SpaceX sa v piatok o 08.32 h SEČ ráno odpojila od Medzinárodnej vesmírnej stanice (ISS) a vydala sa na spiatočný let na Zem.

Ilustračný obrázok k článku Nová kozmická loď spoločnosti SpaceX sa odpojila od ISS: Smeruje späť na Zem
3
Galéria
Zdroj: Pixabay.com / CC0 1.0

Crew Dragon má v budúcnosti prepravovať na orbitálnu základňu kozmonautov a súčasná testovacia bezposádková misia je ďalším krokom na ceste k tomuto cieľu.

Po návrate do zemskej atmosféry má Crew Dragon okolo 14.45 h SEČ dopadnúť do vôd Atlantického oceánu, odkiaľ ho prepravia späť do vesmírneho strediska na floridskom Myse Canaveral.

Ide o prvý skúšobný let tejto kozmickej lode, vyvíjanej na prepravu ľudí do vesmíru. Na palube je tentoraz len testovacia figurína, pomenovaná Ripleyová podľa hlavnej postavy filmovej série Votrelec.

Let so skutočnou dvojčlennou posádkou je v prípade úspechu terajšej šesťdňovej misie plánovaný na leto tohto roka. Crew Dragon odštartoval z Mysu Canaveral v sobotu 2. marca.

Viac technologických noviniek čítajte na www.fony.sk

Americký Národný úrad pre letectvo a vesmír (NASA) sa po zrušení tridsaťročného programu raketoplánov v júli 2011 obrátil na súkromné firmy, SpaceX a Boeing, ktorým poskytol osem miliárd dolárov na vývoj vesmírnych lodí na prepravu astronautov na ISS.

V súčasnosti sa musia Američania v tomto spoliehať na ruské rakety, cena za „letenku“ na lodi Sojuz sa však preto značne zvýšila; NASA v súčasnosti za let jedného astronauta platí 82 miliónov dolárov.

NASA dúfa, že astronauti budú lietať na obežnú dráhu na palube lode Dragon alebo Starliner — alebo na oboch — do konca tohto roka.

Foto: ilustračné

Zdroj: YouTube.com
Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM