Zo Slovenska

Nová výbava popradských mestských policajtov: Elektrické motorky na FOTKÁCH!

Mesto Poprad sa oddnes stalo prvou samosprávou na Slovensku, v ktorej jazdia elektrické motorky.

Ilustračný obrázok k článku Nová výbava popradských mestských policajtov: Elektrické motorky na FOTKÁCH!
7
Galéria
Zdroj: Mesto Poprad

Mesto rozšírilo doteraz využívané dopravné prostriedky o nový druh ekologickej dopravy.

Tieto elektrické motorky sú tiché a hlavne ekologické, a preto verím, že sa osvedčia podobne ako bikesharing, ktorý si za krátku dobu ľudí naozaj získal. Ide o skúšobnú prevádzku a ak všetko dobre dopadne, budúci rok vybavíme mestských policajtov viacerými motorkami,“ povedal primátor mesta Poprad Anton Danko.

100 km za menej ako 1 euro

Prevádzkové náklady elektrických motoriek sú výrazne nižšie ako u bežnej motorky na benzínový pohon. „Obstarávacia cena takejto elektrickej motorky je štvrtina lacného benzínového vozidla, a tým pádom je možné dostať do ulíc viac policajtov ako s bežnými motorovými vozidlami. Táto motorka prináša nie len ekológiu, pretože vozidlo je tiché a nemá žiadne emisie, ale z pohľadu investície a hľadiska prevádzky sú náklady na 100 km jazdy menšie ako 1 euro,“ ozrejmil riaditeľ pre rozvoj spoločnosti ANTIK Telecom Peter Blaas.

Motorka je oproti autu pohyblivejšia, čo prináša pre mestského policajta viacero benefitov. „Pri súčasnej hustote dopravy je to jeden z najefektívnejších spôsobov, ako sa dostať čo najrýchlejšie na určené miesto. V krízových situáciách môžeme motocykle využiť aj na jazdu po chodníkoch,“ dodal náčelník MsP Poprad Marián Gardoš.

Elektrická motorka je podľa tlačovej správy Mesta Poprad vybavená výstražným majákom, bočným boxom na výstroj, megafónom, ktorý sa nachádza v spodnej časti motocykla, adaptívnymi LED svetlami s vysokým jasom a indikátorom denného svetla pre väčšiu úsporu batérie a pre maximálny komfort a bezpečnosť obsahuje aj hydraulické odpruženie.

Odolná aj voči popradskej zime

Elektrické motorky fungujú aj v mínusových teplotách. „Pre každú z nich sú k dispozícií dve batérie, ktoré zdvojnásobia dojazd. Je možné ich použiť aj tak, že jedna batéria bude na stanici a jedna priamo v motorke. Tým pádom je motorka nonstop v prevádzke, a to je veľký rozdiel oproti elektrickým osobným autám, kde sa batétria nedá vybrať a musí sa nabíjať. Jedna batéria má dojazd približne 60 km, čo je v meste absolútne postačujúce,“ vysvetlil Peter Blaas.

Odev policajných príslušníkov je prispôsobený na to, aby mohli bezpečne a komfortne hliadkovať. „Na budúci rok dostanú mestskí policajti nové oblečenie, ktoré bude určené na hliadkovanie do chladného a nepriaznivého počasia,“  dodal primátor Anton Danko.

Novinka v popradských uliciach:Elektrické motorky mestských policajtov
7
Galéria
Zdroj: Mesto Poprad
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM