Webnoviny - Svet

Nové Mesto zrušilo štatút domu osobitného určenia

WEBNOVINY.SK

Ilustračné foto SITA BRATISLAVA 16. februára (WEBNOVINY) – Dom na Športovej ulici 5 v bratislavskom Novom Meste už nie je domom osobitného určenia. Ide pritom o objekt, ktorý v minulosti postavila mestská časť pre telesne postihnutých ľudí. Rozhodli o tom dnes poslanci. Tí totiž zrušili všeobecne záväzné nariadenie (VZN) z júna 2008. Ten okrem iného neumožňoval nájomníkom odkúpiť si bezbariérový byt do osobného vlastníctva. To sa však nepáčilo obyvateľom daného domu, vec začal riešiť aj súd. Poslanci dnes platné nariadenie zrušili a zároveň predali päť bytov. Samospráva by za ne mala dostať 87 612,36 eur. Podmienkou je, že byty nemôžu občania predať počas nasledujúcich desiatich rokov. Ak by tak aj chceli urobiť, predkupné právo na ne má mestská časť za cenu, za ktorú byt predala.

Mestská časť v minulosti na vlastné náklady vybudovala špeciálne byty pre zdravotne postihnutých občanov, občanov na vozíčku. Aby byty aj naďalej slúžili tým, ktorým boli určené, prijala samospráva v roku 2008 spomínané nariadenie. Občanom sa však nepáčilo, že byty si nemôžu odkúpiť. Do zastupiteľstva boli preto opätovne predkladané žiadosti o odkúpenie. Návrh na zrušenie nariadenie prišiel do zastupiteľstva v apríli 2009, poslanci ho ale neschválili. Nájomcovia sa preto obrátili na Okresný súd Bratislava III. „Okresný súd v jednom prípade rozhodol, že máme pravdu my. Po odvolaní na krajskom súde bolo rozhodnuté, že okresný súd nepostupoval v súlade so zákonom a krajský súd rozhodol, že byty musíme predať záujemcom,“ povedal novomestský starosta Richard Frimmel. Ide o tri byty s rozlohou okolo 100 metrov štvorcových a dva byty s rozlohou okolo 50 metrov štvorcových. Okrem osôb so zdravotným postihnutím v nich však bývajú aj zdravé osoby.

Podľa starostu môžu tento prípad považovať mnohí za akýsi precedens do budúcnosti. „Nie je to dobrý signál pre mestá a obce, aby takéto špecializované zariadenia v budúcnosti stavali,“ uviedol pre médiá starosta. Miestnym parlamentom však prešiel návrh poslankyne Gabriely Vojtechovej, aby budúci majitelia bytov nemohli byty predávať po dobu desiatich rokov. Ak by sa tak predsa len rozhodli, predkupné právo má mestská časť, a to za cenu, za akú ich predala. Návrhom chce podľa nej mestská časť predísť kupčeniu s bytmi. Podľa starostu Frimmela je rozhodujúce, ako dané rozhodnutie príjmu obyvatelia. Ak to nebudú akceptovať, celá problematika by sa mala opäť dostať do zastupiteľstva, ktoré rozhodne o ďalšom postupe.

Na margo predchádzajúceho postupu mestskej časti poslankyňa Vojtechová uviedla, že poslanci len chceli, aby byty aj naďalej slúžili tým, ktorým boli určené. „Nebolo to proti ľuďom, ktorí sú telesne postihnutí, a preto im to nechceme predať. Mysleli sme na budúce generácie. Na telesne postihnutých ľudí, ktorí sú v mestskej časti a potrebujú takto veľkoryso riešené byty. Je tam dokonca aj telocvičňa, aby rehabilitovali,“ povedala Vojtechová. Ako dodala, mestská časť však musela výrok Krajského súdu v Bratislave rešpektovať.

SITA

Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM