Martin Sýkora Zo Slovenska

Nové pravidlá na lyžiarskych svahoch: Skialpinisti a informačné tabule

Na tatranských zjazdovkách platia od tejto sezóny nové pravidlá určené pre skialpinistov. Pri zdolávaní svahov ich upozornia osadené informačné tabule.

Ilustračný obrázok k článku Nové pravidlá na lyžiarskych svahoch: Skialpinisti a informačné tabule
Zdroj: TASR

V najväčších lyžiarskych strediskách vo Vysokých Tatrách pre nich vyčlenili špeciálne koridory. Na novinku skialpinistov upozorňujú aj informačné tabule. Skialpinisti musia vo Vysokých Tatrách dodržiavať pravidlá, ide o takzvaný biely kódex.

„Informačné tabule s bezpečnostnými pokynmi im spresnia možnosti pohybu a zdržiavania sa na zjazdovkách. Pri vstupe na svah ich upozornia vývesky a mapky s informáciami, kde, ako a kedy sa pohybovať po zjazdovke,“ priblížila hovorkyňa prevádzkovateľa tatranských lyžiarskych stredísk Zuzana Fabianová.

V strediskách sú trate vyznačené tak, aby na nich mali skialpinisti vyhradenú trasu na jej okraji na pravej strane. K vytvoreniu nových pravidiel prinútil prevádzkovateľa lyžiarskych stredísk najmä narastajúci počet skialpinistov.

V minulosti na svahoch dochádzalo aj k ich stretom s lyžiarmi. Vytvorenie koridorov má zabrániť prípadným kolíziám.

Prevádzkovateľov trápi aj pohyb skialpinistov po zjazdovkách v čase mimo ich prevádzky. Ide predovšetkým o večerné hodiny, kedy na svahoch pracuje technika a neraz došlo aj k vážnym zraneniam. Na bezpečnosť na svahoch dohliadajú počas zimnej sezóny aj skipatroly.

OBRAZOM: Nočné skialpinistické preteky
10
Galéria
Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM