Anton Hrachovský Šport Ostatné športy

Nové Zámky so zástupcom vo finále Svetovej série: Levente je najlepším Slovákom, VIDEO

Aj Slovensko a Nové Zámky budú mať svoje zastúpenie na finále Svetovej série v Španielsku. Postaral sa o to mladý jazdec z FIBO Karting tímu.

Zdroj: Dnes24.sk

Kým väčšina mladých sa v sobotu podvečer chystá do ulíc, on zasadol za volant motokáry, aby sa pripravil na náročnú sezónu 2019. Hovoríme o ešte len 19-ročnom mladíkovi z Komárna jazdiacom za novozámocký FIBO Karting tím. Jeho meno je Levente Szabó.

Raketový vstup na scénu

Príbeh talentovaného pretekára odštartoval, keď mal 5 rokov. S otcom začal ako divák chodiť na preteky. „Keď som mal osem rokov, vzal ma vyskúšať motokáry do Maďarska. Zapáčilo sa mi to. Odvtedy som sa tomu snažil venovať stále viac, no stále na to nebolo dosť času. Pred rokom som sa dozvedel, že v Nových Zámkoch existuje táto hala (FIBO Karting – pozn. red.) a tak som sem začal chodiť. Zapáčilo sa mi tu. Zároveň mám rád športy, ktoré ponúkajú výzvy. Takže na to, aby som sa zlepšoval, musím pravidelne trénovať,“ hovorí mladík žijúci v Komárne, kde navštevuje strednú školu.

V Nových Zámkoch má výborné podmienky na tréning. „Trénoval som aj v iných mestách, ale môžem povedať, že v rámci Slovenska sú, okrem Bratislavy, práve Nové Zámky na najvyššej úrovni,“ priznáva Levente.

Rok 2018 bol jeho prvým rokom vo svete pretekania. Bez pochyby ovplýva talentom, čo dokázal hneď v premiérovej sezóne. Stal sa majstrom Slovenska.

Ak sa o najlepších futbalistoch zvykne hovoriť, že začínali s futsalom, podobné pravidlo platí pre jazdcov Formuly 1. Tí najlepší začínali často práve v motokárach. „Asi každý jazdí preto, aby sa dostal čím vyššie. Aj ja stále trénujem, aby som postúpil na vyšší stupienok. Takže je tu možnosť, že sa posuniem o skupinu nahor, prípadne na vonkajšie motokáry. To sa však ešte uvidí,“ skromne vysvetľuje Levente.

Ako najlepší Slovák tiež postúpil na preteky Svetovej série, ktorá sa v júli bude konať v španielskej Valencii na okruhu Circuit de la Ribera. Postup si zabezpečil titulom majstra Slovenska v sérii SWS.

Tiež sa stal okrem iného víťazom vytrvalostných pretekov v Nových Zámkoch. Je možné, že sa predstaví aj v sérii Winter Classic.

V lete okúsi Svetovú sériu

Preteky Svetovej série sa odohrajú od 11. do 13. júla 2019 vo Valencii. Stretnú sa na nich najlepší jazdci z celého sveta.

Počas roka získavajú v jednotlivých pretekoch SWS (Sodi World Series) body. V posledný deň roka, na Silvestra, sa zrátajú. Podľa konečného hodnotenia vzídu účastníci svetového finále. Zo svetovej výsledkovej listiny postupuje automaticky prvých desať (v kategórii šprint – pozn. red.). Zvyšok účastníkov už závisí od druhu pretekov. „Okrem toho, z každej zo 64 zúčastnených krajín postúpi najlepší jazdec,“ opisuje formát finále šprintov Levente. Na finále bude práve on jediným Slovákom. „V rámci sveta som skončil na 56. mieste. Vzhľadom na to, že na Slovensku som bol prvý, tak som si vybojoval účasť,“ skromne hovorí mladý jazdec.

Finálový pretek bude kvôli vysokej účasti rozdelený do štyroch skupín. „Aj v týchto pretekoch budeme zbierať body a na základe toho sa dostaneme do úplného finále. Z každej skupiny by doň malo postúpiť 20–30 jazdcov,“ dovysvetlil Levente. Zvlášť sa budú jazdiť vytrvalostné preteky a preteky detí, v oboch sa predstaví po 40 tímov

Preferuje šprinty

Vo svete motokár sa jazdí viacero druhov pretekov. Od šprintov po vytrvalostné preteky – od „dvojhodinoviek“ až po „24-hodinovku“.

„Mám rád vytrvalostné preteky ale aj šprinty. Keby som si však mal vybrať, tak asi šprinty. V tých jazdím sám a viem sa na preteky lepšie koncentrovať. Ak niečo pokazím, trpím tou chybou len ja a nie aj ďalší jazdci z tímu. Naopak, pri vytrvalostných pretekoch je to o tom, že všetci máme väčšiu zodpovednosť za druhých,“ zhodnotil Levente a dodal, že v tíme pre takéto preteky je minimálny počet jazdcov dvaja a maximálne ich môže byť osem až desať.

Ak nejazdí na motokárach, trávi čas učením, prípadne pri počítačových simulátoroch. „Popri jazdení sa venujem učeniu. Okrem toho sa ešte hrávam na počítačových simulátoroch.“ Často ide o náročné hry, na ktoré nemá každý nervy. „Na začiatku som ich nemal ani ja ale po rokoch ma to začalo baviť stále viac,“ dodal s úsmevom.

Sledujte nás aj na Instagrame a nenechajte si ujsť ďalší zaujímavý obsah z Nových Zámkov a okolia.

Levente Szabó okúsi vo farbách Nových Zámkov Svetovú sériu
8
Galéria
Foto: Anton Hrachovský
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM