Webnoviny - Svet

Novela obecného zákona sa dotýka poslanca Filipka

WEBNOVINY.SK

Ilustračné foto SITA KOŠICE 12. februára (WEBNOVINY) – Novela zákona o obecnom zriadení, ktorú tohto týždňa schválil parlament, sa dotýka aj košického magistrátu a zastupiteľstva, konkrétne uvoľneného poslanca Jozefa Filipka. Podľa novely zákona o obecnom zriadení už nebudú môcť mestá platiť tzv. uvoľnených poslancov, ktorí boli akoby viceprimátormi.

„Magistrát mesta Košice po zverejnení konečného znenia novely zákona o obecnom zriadení v Zbierke zákonov zanalyzuje jej dopady na samosprávu mesta Košice a v prípade potreby zastupiteľstvo včas vykoná príslušné opatrenia,“ odpovedal na otázku agentúry SITA hovorca magistrátu Jaroslav Vrábeľ.

V lete 2008 mestské zastupiteľstvo odvolalo viceprimátora Jozefa Filipka, lebo to odporovalo zákonu, ktorý hovoril, že mesto môže mať len dvoch viceprimátorov. Filipko sa vrátil do poslaneckých lavíc a súčasne ho zastupiteľstvo uvoľnilo a poverilo výkonom osobitných úloh a činností v oblasti dopravy, odpadov a plánu hospodárskeho a sociálneho rozvoja. De iure už nie je viceprimátorom, ale de facto áno.

„K novele sa vyjadrím až bude uverejnená oficiálne v Zbierke zákonov a budem mať k dispozícii stanovisko právnikov. Mesto Košice bude určite postupovať podľa zákona. Aj v prípade môjho odvolania z pozície námestníka tak postupovalo. O svojej práci podávam pravidelné polročné správy mestskému zastupiteľstvu – správy sú dostupné na mestskom webe,“ uviedol Filipko. Doložil, že v júli 2008 bol odvolaný z postu viceprimátora a od 1. augusta 2008 bol poverený mestským zastupiteľstvom výkonom osobitných úloh. Uznesením zastupiteľstva mu schválili mesačný plat vo výške 66 percent z určeného platu primátora Košíc, ktorý je približne 4 500 eur mesačne.

V odpovedi na otázky Filipko uviedol, že nepoberá poslaneckú odmenu, ani extra odmenu ako člen mestskej rady či ako predseda komisie národnostných menšín. Doložil, že od marca 2009 zastáva funkciu predsedu dozornej rady spoločnosti KOSIT tiež bez extra odmeny. Okrem toho bez odmeny vykonáva aj funkciu predsedu združenia Karpatský euroregión Slovensku, ktorého je mesto členom.

SITA

Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM