Správy Krimi

Novela Trestného zákona: Priniesť by mohla novinky v domácom väzení a ďalšie úpravy

Rozšíriť trest domáceho väzenia o ďalšie zločiny či umožniť podmienečné prepustenie doživotne odsúdeným chce ministerstvo spravodlivosti prostredníctvom novely Trestného zákona, ktorý v stredu odobrila vláda. Viaceré opatrenia novely reagujú na európsku legislatívu.

Ilustračný obrázok k článku Novela Trestného zákona: Priniesť by mohla novinky v domácom väzení a ďalšie úpravy
Zdroj: TASR

Rezort navrhuje, „aby bolo možné trest domáceho väzenia ukladať aj za trestné činy, ktorých horná hranica trestnej sadzby po úprave podľa všeobecnej časti (napr. recidíva, prevaha priťažujúcich okolností a pod.) nepresiahne desať rokov. Dolná hranica trestnej sadzby nie je stanovená". Z toho vyplýva, že rozšíriť by sa malo aj využívanie elektronických náramkov.

Po novom bude môcť podľa rezortu každý odsúdený na doživotie po odpykaní trestu 25 rokov, požiadať o podmienečné prepustenie z výkonu trestu. Reaguje sa tak na rozhodnutia Európskeho súdu pre ľudské práva. „Vo viacerých veciach judikoval, že ukladanie trestu odňatia slobody na doživotie bez faktickej možnosti požiadať o podmienečné prepustenie nie je humánne, a je preto v rozpore s Dohovorom o ľudských právach,“ priblížila Denisa Gerši z tlačového oddelenia ministerstva spravodlivosti.

Novinkou má byť aj zavedenie trestného činu falšovania a pozmeňovania zdravotnej dokumentácie ako reakcia na spoločenský dopyt. Návrh by mal tiež posilniť samosudcovské rozhodovanie. „Po novom bude môcť samosudca rozhodovať vo všetkých trestných veciach s výnimkou konaní o trestných činoch, u ktorých je dolná hranica trestnej sadzby najmenej 12 rokov,“ uviedla Gerši.

Zefektívniť sa má tiež právna úprava využitia videokonferencií v trestnom konaní, ktoré by sa následne mohli používať viac. Už teraz sa totiž môžu väzni zúčastniť na pojednávaniach prostredníctvom videokonferenčných hovorov.

V prípade schválenia novely Trestného zákona budú zmeny účinné od 1. augusta 2019.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM