Regióny

Novinka na popradskej stanici: Privítajú vás rómski asistenti dopravy, FOTO a VIDEO

Integrácia rómskych asistentov vo vlakoch má pomôcť v oblastiach marginalizovaných komunít. Pozrite, čo bude ich úlohou.

Zdroj: TASR

Projekt pod názvom DOPAS predstavili v stredu vo vestibule popradskej železničnej stanice, pričom cieľom iniciatívy je pozitívne rozvíjať vzťahy medzi zamestnancami Železničnej spoločnosti Slovensko (ZSSK) a cestujúcimi. Zároveň chcú takto neutralizovať možné konfliktné situácie ešte pred ich vznikom, a to aktívnou participáciou všetkých zúčastnených strán.

Sme presvedčení, že spolupráca, vzájomné pochopenie a rešpekt umožnia všetkým stranám dlhodobé zlepšenie situácie a možno nám neskôr pomôžu nájsť aj nových kolegov,“ uviedol predseda predstavenstva a generálny riaditeľ ZSSK Filip Hlubocký.

Čo bude ich úlohou?

Dopravní asistenti budú pôsobiť ako osvetári a mediátori a na výkon dobrovoľníckej činnosti získajú DOPAS príspevok na kompenzáciu nákladov vo výške 150 eur. Osobitým cieľom projektu je rozvoj modelu potenciálneho zamestnávania nízkokvalifiko­vaných osôb a ich príprava na zamestnanie v rámci voľných pozícii v ZSSK.

Jedným z 22 asistentov, ktorí budú pôsobiť na železničných trasách v okolí Popradu, Kežmarku a Starej Ľubovne, je aj Dominik Oračko.

Dostal som ponuku od mojej kamarátky, ktorá robí osvetu zdravia v ACEC (Asociácia pre kultúru, vzdelávanie a komunikáciu), prišiel som na pohovor, vybrali ma, tak som sa na to dal. Budem pôsobiť preventívne, no zároveň budem k dispozícii, keď bude treba pomôcť s batožinou, kúpiť lístok a podobne. Sú vo vlakoch aj konflikty, ktoré prichádzajú od Rómov i Nerómov, budem sa snažiť byť nápomocný aj v tomto,“ upozornil Oračko, ktorý musel absolvovať viacero školení, okrem iného zamerané aj na asertívne správanie a predchádzanie konfliktov.

Náročné výberové konanie

Koordinátorka projektu Alexandra Horváthová dodala, že žiadostí o túto činnosť mali veľa. Napokon vybrali viac ako dvadsiatku asistentov z viacerých obcí, napríklad Stráne pod Tatrami, Podhorany, Ľubica, Malý Slavkov, Matejovce pri Poprade a podobne. „Snažili sme sa vybrať tých najschopnejších, takých lídrov, ktorí sa neboja do toho ísť, chcú robiť osvetu a skvalitniť kultúru cestovania. Dosť sme pozerali aj na ich motiváciu, prečo to chcú robiť. Prihlásiť sa mohol každý, kto ovláda rómsky jazyk,“ objasnila Horváthová.

Národný dopravca projekt realizuje v spolupráci s ACEC a iniciatívu víta aj splnomocnenec vlády pre rómske komunity Ábel Ravasz (Most-Híd). „Títo ľudia priamo z rómskych komunít budú pracovať na zlepšení kvality cestovania. Budú robiť osvetu vo vlakoch, ale aj priamo v osadách, budú pracovať s cestujúcimi a tak eliminujú zdroje napätia, ktoré môžu vzniknúť na takejto trase. Iniciatívy, ktoré vedia znižovať napätie v spoločnosti, sú dnes dôležitejšie ako kedykoľvek predtým,“ zhodnotil.

Príprava na nové fleky

Projekt bude realizovaný až do apríla budúceho roka výlučne zo zdrojov ZSSK. Na DOPAS ideovo a kontinuálne nadväzuje projekt s názvom Daj šancu, ktorého cieľom je zapojenie činnosti dopravných asistentov do portfólia služieb zabezpečovaných ZSSK. Vytvorí pracovné príležitosti pre 12 dlhodobo nezamestnaných uchádzačov prostredníctvom riadne pracovnej pozície asistenta vlakvedúceho a jeho realizácia sa predpokladá v marci tohto roka.

Rómski dopravní asistenti na popradskej stanici: Čo bude ich úlohou?
6
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM