Jakub Forgács Regióny

Novinka v Rooseveltovej nemocnici: Steny špitálu zdobia graffity

Niektoré priestory banskobystrickej nemocnice doteraz na ľudí pôsobili dosť pusto. O radikálnu zmenu sa postaral mladý výtvarník. Ten chodby špitálu skrášlil graffitmi!

Ilustračný obrázok k článku Novinka v Rooseveltovej nemocnici: Steny špitálu zdobia graffity
Zdroj: Webnoviny.sk

Iniciátorkou celého projektu bola ekonomická námestníčka nemocnice Miriam Lapuníková. Napadlo jej oživiť a zmysluplne využiť prázdne steny v nemocnici a spríjemniť tak čakanie pacientov. Tí sa teraz môžu kochať pohľadom na lúky, lesy a veľké plátna s podmorskou tématikou. Fotogalériu nájdete v našom novom článku.

Okrem Michala Bajčiho oslovila nemocnica viacerých umelcov. O tom, že steny chodieb budú zdobiť práve graffiti, však rozhodla náhoda. M. Lapuníková sa s Michalom Bajčim stretla na jednej umeleckej akcii v banskobystrickom nákupnom centre, kde ju zaujala tvorba grafitti writerov. Hneď si preto na Michala vypýtala kontakt od organizátora podujatia. Hoci v nemocnici už mali predstavu o tom, aká tématika má byť vyobrazená na jej stenách, nikdy by im nenapadlo, že sa to zrealizuje cez grafitti.

Vďaka príspevku vo výške 1500 eur, ktorý nemocnica získala od sponzora, nájdete v nemocnici dvanásť veľkorozmerných plátien. Tie visia na stenách v najfrekvento­vanejších priestoroch nemocnice. Michal pri ich tvorbe využil kombinovanú techniku sprej, airbrush a akryl. Ich prevedenie je akýmsi prierezom realistickej a klasickej grafitti formy – viditeľné ťahy ostrých liniek a až komixový obrys.

Námestníčka nemocnice verí, že tento projekt sa stretne s pozitívnym ohlasom pacientov a návštevníkov. Pohľad na morské živočíchy a pestrofarebné kvety by im mohol aspoň na chvíľu pomôcť odpútať sa od starostí.

Zdroj: Webnoviny.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM