Kultúra

Novinky, ktoré pristáli v slovenských kinách: Dlhoočakávaná Trhlina a animák pre deti

Víkend už klope na dvere a vy stále nemáte plány? Odbehnite si do kina na niektorú z filmových noviniek.

Ilustračný obrázok k článku Novinky, ktoré pristáli v slovenských kinách: Dlhoočakávaná Trhlina a animák pre deti
Zdroj: pixabay

Na veľké plátna sa vrátil aj zásadný film, ktorý pred štvrťstoročím natočil Steven Spielberg. Malí diváci ocenia pokračovanie „ľadového“ animovaného filmu i príbeh o šteniatku Belle.

Pred 25 rokmi vznikol Schindlerov zoznam, jeden z najzásadnejších filmov všetkých čias, držiteľ siedmich Oscarov. Pri príležitosti tohto výročia sa nemilosrdná dráma o nočnej more našej civilizácie – holokauste, znovu vracia do kín, doplnená predhovorom režiséra Stevena Spielberga. Príbeh podľa skutočných udalostí rozpráva osudy miestami bezškrupulózneho podnikateľa Oskara Schindlera, ktorý najprv na vojne zbohatol, aby na jej sklonku obetoval všetky svoje prostriedky a majetok pre záchranu 1100 ľudských životov.

Náš prehľad pokračuje pod videom!

Zdroj: YouTube.com

Od 24. januára je v kinách na Oscara nominovaná Favoritka. Režisér Yorgos Lanthimos ju zrežíroval ako svoju prvú historickú drámu po filmoch Homár a Zabitie posvätného jeleňa, ktoré sú si s jeho novinkou podobné čiernym humorom a až krutosťou postáv. Na kráľovskom dvore nešťastnej a slabej anglickej panovníčky Anny Stuartovej (Olivia Colmanová) dochádza ku každodennému boju o jej vrtkavú priazeň. Usilujú sa o ňu nielen ministri a vojvodcovia, ale predovšetkým jej dve spoločníčky – Lady Sarah (Rachel Weiszová) a komorná Abigail (Emma Stonová), ktoré sa v dráme plnej čierneho humoru nezastavia pred ničím.

Náš prehľad pokračuje pod videom!

Zdroj: YouTube.com

McQueen je názov dokumentu, ktorý mapuje osud Alexandra McQueena. Jeho život pripomínal rozprávku a horor zároveň. Obyčajný chlapec z robotníckej rodiny sa vďaka svojmu talentu vypracoval do čela módnych značiek Givenchy alebo Gucci. Hoci by sa mohlo zdať, že mu nič nechýba, v jeho živote nechýbali osobní démoni, ktorých cítiť z každej jeho kolekcie a ktorí nakoniec jeho život ukončili predčasne. Film je spojením rozhovorov jeho príbuzných, kamarátov či spolupracovníkov a množstva archívnych záberov.

Náš prehľad pokračuje pod videom!

Zdroj: YouTube.com

Malých i veľkých divákov láka do kín ‚animák‘ Ľadová sezóna 2. Ľadový medveď Norm si na zimný spánok vôbec nepotrpí, práve naopak. Keď sa vonku ochladí, začína sa pre neho a jeho celú partiu kamarátov zo severu tá pravá sezóna plná dobrodružstiev a zábavy.

Náš prehľad pokračuje pod videom!

Zdroj: YouTube.com

Zvlášť milovníkov zvierat poteší Návrat domov, rodinný film o šteniatku Bella a jeho najlepšom priateľovi Lucasovi. Keď sa Bella nepriazňou osudu ocitne vyše 600 km od svojho pána, podujme sa na neľahký návrat domov. Cestou na ňu čakajú rôzne dobrodružstvá, noví priatelia, ale aj nebezpečenstvá veľkého neznámeho sveta.

Náš prehľad pokračuje pod videom!

Zdroj: YouTube.com

V kinách je aj mysteriózny triler Trhlina o jednej z najväčších záhad Slovenska – nevysvetliteľnom miznutí ľudí v pohorí Tribeč. Film nakrútil režisér Peter Bebjak podľa rovnomenného bestsellera Jozefa Kariku. Nezamestnaného absolventa Igora, stvárnil ho Matej Marušin, zaujmú tajomné prípady ľudí, ktorí záhadne miznú v tribečskom pohorí. S priateľkou Miou (Mária Bartalos), konšpirátorom Andrejom (Dávid Hartl) a tvrdým skeptikom Dávidom (Tomáš Maštalír) sa vyberú na výpravu priamo do tribečských lesov, kde zažijú čosi vymykajúce sa chápaniu.

Foto: ilustračné

Zdroj: YouTube.com
Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM