Kultúra

Novinky strieborného plátna: V kinách pristál príbeh Daniela Tupého i animák

Tento týždeň spestrila program kín pätica filmových noviniek. Medzi nimi je dlho očakávaný slovenský film inšpirovaný skutočným príbehom zavraždeného študenta Daniela Tupého z roku 2005, ale aj belgická dráma o dievčati, ktoré sa narodilo v mužskom tele, s veľkou túžbou byť naozajstnou ženou.

Ilustračný obrázok k článku Novinky strieborného plátna: V kinách pristál príbeh Daniela Tupého i animák
Zdroj: pixabay

V kinách je tiež mrazivý akčný thriller s Liamom Neesonom či snímka libanonskej režisérky a scenáristky Nadine Labaki, ktorá na festivale v Cannes ohromila divákov, kritiku i porotu. Potešia sa aj fanúšikovia animovanej tvorby a draka Bezzubého.

Pod názvom Dievča vstúpila do kín belgická dráma z dielne režiséra Lukasa Dhonta. Rozpráva príbeh dievčaťa, ktoré sa narodilo v mužskom tele, s veľkou túžbou byť naozajstnou ženou. Lara sa narodila s telom a menom chlapca. Podstupuje hormonálne a chirurgické procedúry, ktoré z nej spravia ženu. Zároveň sa zapisuje na prestížnu baletnú školu, kde oddych nemá miesto. Všetci v jej okolí jej snahu a túžbu chápu a podporujú ju, film nie je o boji s okolím. Je o vnútornom boji Lary, o túžbe, ktorá je tak silná, že jej v nej nič nezabráni.

Náš prehľad pokračuje pod videom!

Zdroj: YouTube.com

Najlepšie chutí dobre vychladená je podtitul akčného thrilleru Mrazivá pomsta (r. Hans Petter Moland). Divákov zavedie do Kehoe, luxusného lyžiarskeho strediska, kde sa teplota drží na mínus 10 stupňov Celzia. Polícia tu nemá toho veľa na práci – až kým vodičovi snežného pluhu Nelsovi Coxmanovi (Liam Neeson) nezavraždia syna. Stane sa tak na objednávku drogového bossa menom Viking (Tom Bateman). Smútok sa postupne mení na hnev a Nels nedokáže myslieť na nič iné, len na pomstu. Vyzbrojený ťažkou technikou a vedomosťami z detektívnych románov začne po jednom likvidovať členov kartelu.

Náš prehľad pokračuje pod videom!

Zdroj: YouTube.com

Vražda syna sa odohrá aj v novom slovenskom filme Ostrým nožom. Drámu inšpirovanú skutočným príbehom zavraždeného študenta Daniela Tupého nakrútil ako svoj režisérsky debut Teodor Kuhn. Ľudovítovi zavraždili neonacisti jediného syna. Pre nefunkčný súdny systém sú však tí istí páchatelia prepustení na slobodu a Ľudo sa všetkými silami snaží dosiahnuť ich opätovné zadržanie.

Bojuje s apatickou políciou, oportunistickou sudkyňou, ale aj s faktom, že svojho syna dostatočne nepoznal a nebol mu oporou. Čím viac sa sám viní za jeho smrť, tým viac sa rozpadá jeho vzťah s manželkou Zuzanou a dcérou Jankou. A tým úpornejšie sa snaží sám zasahovať do vyšetrovania. Keď sa však dozvie, že za synovou smrťou nestál útok extrémistov, ale organizovaná zločinecká skupina, uvedomuje si, že stojí proti nepriateľovi nad svoje sily. Pokúsi sa zachrániť aspoň to, čo mu ešte ostalo – vlastnú rodinu.

Náš prehľad pokračuje pod videom!

Zdroj: YouTube.com

Od 21. februára je v kinách aj snímka Kafarnaum, ovenčená Cenou poroty Cannes 2018, nominovaná na Oscara v kategórii „najlepší zahraničný film“. Ponúka príbeh 12-ročného chlapca, ktorý zažaluje svojich rodičov za to, že mu dali život. Výpoveď o živote v najchudobnejších slumoch súčasného Libanonu, ktorú vďaka zmesi realizmu a intenzívnych emócií prirovnávajú k slávnemu Milionárovi z chatrče, nakrútila libanonská režisérka a scenáristka Nadine Labaki.

Náš prehľad pokračuje pod videom!

Zdroj: YouTube.com

V pokračovaní úspešnej dobrodružnej animovanej série Ako si vycvičiť draka sa vracajú mladý Viking Štikút a drak Bezzubý. Spoločne budú hľadať Skrytý svet, jedinú nádej na záchranu ľudskodračieho spoločenstva. Pokračovanie ságy po tretí raz vytvoril, čo je kontinuita u animovaných sérii pomerne výnimočná, režisér Dean DeBlois.

Foto: ilustračné

Zdroj: YouTube.com
Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM