Kultúra

Novinky v slovenských kinách: Milovníkov strieborného plátna čaká nádielka filmov

Tento týždeň priniesol do kín šesť distribučných premiér. Na ktorý film sa napokon vyberiete?

Ilustračný obrázok k článku Novinky v slovenských kinách: Milovníkov strieborného plátna čaká nádielka filmov
Zdroj: pixabay

Medzi nimi je novinka Larsa von Triera, historická dráma o katastrofickej udalosti na palube jadrovej ponorky, dánska detektívka natočená podľa bestselleru Jussiho Adler-Olsena, ale aj český film, v ktorom si milenecký a životný pár zahrali Ivana Chýlková a Vanda Hybnerová.

Woman at War je názov filmu Benedikta Erlingssona, ocenený v Cannes 2018 Veľkou cenou Týždňa kritikov a Filmovou cenou LUX. Je lepšou metódou, ako zachrániť svet, sabotáž stožiarov vysokého napätia alebo adoptovanie ukrajinskej siroty? Túto otázku rieši hrdinka filmu – svojrázna „zenová teroristka“. Päťdesiatnička Halla je učiteľka a zbormajsterka žijúca zdanlivo usporiadaným životom. Tvrdá a nekompromisná žena má ešte druhý život – vedie súkromnú vojnu s priemyselnými gigantmi, ktoré ničia islandskú krajinu.

Náš prehľad pokračuje pod videom!

Zdroj: YouTube.com

Obyčajné ľudské šťastie môže mať mnoho podôb, niekedy jasných, niekedy nečakaných. Kde ho hľadať a čo mu obetovať? Film režisérky Olgy Dabrowskej Cena za šťastie ukazuje príbehy ľudí, ktorí cestu k svojmu šťastiu stratili a pokúšajú sa ju znovu nájsť. Milenecký a životný pár (Vanda Hybnerová a Ivana Chýlková) vychováva dve deti, keď do ich harmonického spolužitia vstúpi muž z minulosti (Tomáš Hanák). Násilnícky psychopat (Jaroslav Plesl) sa domáha dcéry z rozvedeného manželstva, zatiaľ čo jeho bývalá žena (Klára Pollertová-Trojanová) s deťmi trpí jeho terorom. Dvaja tínedžeri od svojich rodín prosto a jednoducho utečú. Oddaný muž (Pavel Řezníček) nemá silu, aby ochránil svoju lásku.

Náš prehľad pokračuje pod videom!

Zdroj: YouTube.com

Od 17. januára je v kinodistribúcii aj Kursk. Film o skutočnej katastrofickej udalosti, ktorá sa stala v roku 2000 na palube jadrovej ponorky K-141 Kursk. Počas námorného cvičenia v auguste 2000 sa na palube nachádzalo 118 členov posádky, 12. augusta otrasú trupom plavidla mohutné explózie, ktoré ho pošlú do hĺbky 108 metrov, na dno arktických vôd Barentsovho mora. Pre námorníkov sa začína zúfalý boj s časom. Záchrannú operáciu komplikuje zastarané vybavenie a odmietavý postoj ruskej vlády prijať zahraničnú pomoc. Režisérom historickej drámy je dánsky filmár Thomas Vinterberg (Ďaleko od hlučného davu, Hon). Hlavné úlohy stvárnili Matthias Shoenaerts, Colin Firth, Léa Seydoux a Max von Sydow.

Náš prehľad pokračuje pod videom!

Zdroj: YouTube.com

Pod názvom Zložka 64 prišiel do kín film, pod ktorý sa podpísal režisér Christoffer Boe. Do rúk detektíva Carla Morcka a jeho asistenta Assada z kriminálneho Oddelenia Q sa dostáva ďalší nevyriešený prípad súvisiaci s troma mumifikovanými telami sediacimi okolo jedálenského stola. Pátranie po majiteľovi apartmánu, kde sa múmie našli, ich privádza na opustený ostrov, kde sa vykonávali podivné lekárske experimenty, zneužívanie a prevýchova „necudných“ dievčat. Detektívny príbeh založený na skutočnej kapitole dánskych dejín je štvrtým severským thrillerom natočeným podľa bestselleru Jussiho Adler-Olsena.

Náš prehľad pokračuje pod videom!

Zdroj: YouTube.com

Režisér M. Night Shyamalan prichádza s úplne novým, komiksom inšpirovaným thrillerom Glass. Stretávajú sa v ňom postavy z dvoch úspešných filmov – Vyvolený (2000) a Rozpoltený (2016). Z prvého z nich sa vracajú herecké hviezdy Bruce Willis v úlohe Davida Dunna a Samuel L. Jackson ako krehký manipulátor Eliah Price. Z titulu Rozpoltený sa objavuje psychopatický Kevin Wendell Crumb (James McAvoy) a jeho 24 rôznych osobností. Všetci traja sa stretávajú v psychiatrickom ústave. Crumb však uniká vtelený do jednej zo svojich nebezpečných identít.

Náš prehľad pokračuje pod videom!

Zdroj: YouTube.com

V kinách je aj film Jack stavia dom o sériovom vrahovi. Jeden z najkontrover­znejších režisérov súčasnosti Lars von Trier v ňom opäť prekračuje hranice a poburuje divákov. Ponurý, ale zároveň groteskne humorný film ich zavedie do USA 70. rokov. Pre sériového vraha Jacka je každé zabitie umeleckým dielom. Svoje temné majstrovstvo sa snaží počas rokov vybrúsiť k dokonalosti. Jeho terčom sú muži, ženy, ale aj deti. Trier postavil do hlavnej úlohy Matta Dillona. V úlohe Vergea mu sekunduje herec Bruno Ganz.

Zdroj: YouTube.com
Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM