Kultúra

Novinky v slovenských kinách: Potešia milovníkov komédie, hororu i animákov

V programe kín pribudlo tento týždeň šesť noviniek. Na svoje si prídu fanúšikovia animovaného a historického filmu, hororu či švédskej komédie.

Ilustračný obrázok k článku Novinky v slovenských kinách: Potešia milovníkov komédie, hororu i animákov
Zdroj: pixabay

Medzi novinkami je aj celovečerný debut francúzskeho režiséra Xaviera Legranda a druhý režisérsky počin Jiřího Mádla.

Striedavá starostlivosť je prvým celovečerným filmom Xaviera Legranda. Získal zaň desať nominácií na francúzske ceny Cézar. Ukazuje, že domáce násilie nie je jednoduché, že to nie je niečo, čo príde a odíde. Musíte byť stále v strehu. Človek, ktorý vás ohrozuje, vás nechce nechať len tak odísť. A ak s ním máte syna, stáva sa jeho najväčšou zbraňou.

Náš prehľad pokračuje pod videom!

Zdroj: YouTube.com

Český herec Jiří Mádl, ktorý zažiaril v komédiách Snowboarďáci, Rafťáci či Gympl, nemenej úspešne sa zhostil vážnych úloh v snímkach Eštebák a Colette, opäť sa predstavuje ako režisér a scenárista. V kinách je jeho komediálny titul Na streche. Do hlavných úloh príbehu starnúceho, osamelého muža, ktorého náhodné udalosti spoja s mladým Vietnamcom na úteku, obsadil skúseného hereckého barda Aloisa Švehlíka a neherca s vietnamským pôvodom Duy Anh Trana. V ďalších úlohách sa objavia Vojtěch Dyk, Slovenka Mária Bartalos a pôvodom slovenský herec Adrian Jastraban.

Náš prehľad pokračuje pod videom!

Zdroj: YouTube.com

Od 7. februára je v kinách aj historická dráma Mária, kráľovná škótska. Mala len šesť dní, keď sa po smrti otca stala Mária (Saoirse Ronan) škótskou kráľovnou. V šestnástich pridala vďaka svadbe aj titul francúzskej kráľovnej, ale keď o dva roky neskôr ovdovela, srdce ju odtiahlo domov do Škótska. Osemnásťročné dievča muselo od začiatku obhajovať svoj trón pred rebelujúcimi škótskymi klanmi, navyše čelila nepriateľstvu rodovo spriaznenej anglickej kráľovnej Alžbety (Margot Robbie), ktorej vládu odmietala uznať.

Averzia to bola obojstranná, Alžbete Mária prekážala nielen ako spurná rivalka, ale aj ako matka budúceho kráľa Jakuba. Anglická panovníčka totiž v tomto smere mala z mnoho príčin len mizerné vyhliadky. Na druhej strane obe panovníčky spojovala ich izolovanosť v prostredí tvorenom výhradne mužmi, vďaka ktorému získali vzájomné pochopenie, dokonca aj rešpekt. Britské ostrovy však boli pre dve tak silné ženy príliš malé a obe to vedeli. Otázkou bolo len, ktorá z nich sa rozhodne urobiť prvý krok k eliminácii tej druhej, a ako veľmi to bude bolieť.

Náš prehľad pokračuje pod videom!

Zdroj: YouTube.com

V kinách je aj pokračovanie animáku LEGO® príbeh, ktorý si pred piatimi rokmi získal svojím humorom srdcia divákov na celom svete. Stavebnica, ktorú z detstva poznajú asi všetci, vystavala na filmovom plátne svet, kde je možné prakticky čokoľvek. V snímke režiséra Mikea Mitchella sa diváci opäť stretnú s hrdinami z mestečka Bricksburg, v novom dobrodružstve sa pustia do boja za záchranu svojho milovaného domova.

Náš prehľad pokračuje pod videom!

Zdroj: YouTube.com

Priaznivci hororu si prídu na svoje vďaka filmu Nicholasa McCarthyho Potomok. V rovnakom čase ako prišiel na svet malý Miles, sa na inom mieste odohrala tragédia. Dve zdanlivo nesúvisiace udalosti sa o niekoľko rokov prepoja desivým spôsobom. Milesova mama Sarah so znepokojením sleduje synovo nevyspytateľné a agresívne správanie. Postupne sa zmieruje s myšlienkou, že malého chlapca ovláda nejaká zlá, nadprirodzená sila. Musí potlačiť svoj materinský inštinkt milovať a chrániť vlastné dieťa a podrobiť ho testom, aby pochopila, prečo robí tie hrozné veci. Chce sa za každú cenu dozvedieť pravdu – kto alebo čo získalo moc nad jej synom.

Náš prehľad pokračuje pod videom!

Zdroj: YouTube.com

Švédsku kinematografiu zastupuje komédia Amatéri (r. Gabriela Pichler). Ospalé švédske mestečko Lafors nutne potrebuje nakopnúť. Postarať sa o to má reťazec Superbilly. Aby mesto presvedčilo nemecký diskont investovať, rozhodne sa vyrobiť bombastické reklamné video, ktoré vyzdvihne jeho klady. Proti tomu sa však postavia dve dospievajúce dievčatá z imigrantských rodín. Vyzbrojené mobilmi a selfie tyčami sa rozhodnú dať hlas tým, ktorí sa do oficiálnej verzie rozprávania o Laforse nehodia.

Zdroj: YouTube.com
Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM