Lucia Lauková Správy

Novinky v starostlivosti o ľudí s mozgovou príhodou: Pomoc by mala prísť rýchlejšie

Ministerstvo zdravotníctva SR chce, aby mali všetci pacienti na Slovensku bez ohľadu na to, v akej lokalite sa nachádzajú, prístup ku kvalitnej liečbe v čo najrýchlejšom časovom intervale. Zaviedlo viaceré novinky.

Ilustračný obrázok k článku Novinky v starostlivosti o ľudí s mozgovou príhodou: Pomoc by mala prísť rýchlejšie
Zdroj: TASR

Starostlivosť o pacientov s cievnou mozgovou príhodou sa má na Slovensku zlepšiť. Ministerstvo zdravotníctva SR stanovilo sieť 43 centier pre jej liečbu. Tzv. iktovými centrami sú nemocnice, v ktorých vedia zabezpečiť potrebnú diagnostiku aj liečbu. Do praxe sa tiež zaviedla mobilná aplikácia na zrýchlenie komunikácie medzi záchranármi a nemocnicou, do ktorej pacienta vezú.

„Cieľom Ministerstva zdravotníctva SR je, aby mali všetci pacienti na Slovensku bez ohľadu na to, v akej lokalite sa nachádzajú, prístup ku kvalitnej liečbe v čo najrýchlejšom časovom intervale. Práve ten je tak v prípade srdcových infarktov, ako aj cievnych mozgových príhod kľúčový z hľadiska možnosti eliminovať následky týchto ochorení,“ povedala hovorkyňa rezortu Zuzana Eliášová.

Nová aplikácia

Od októbra je preto v platnosti odborné usmernenie ministerstva zamerané na organizačné a liečebné postupy, prinieslo aj zoznam spomínaných centier. Systém manažmentu pacienta sa má zlepšiť vďaka tzv. STEMI aplikácii. Slúži na komunikáciu záchranky s nemocnicou, má sa využívať aj pri akútnom infarkte myokardu. „Očakávame, že prispeje k tomu, že čas od privezenia pacienta do nemocnice a podania liečby sa výrazne skráti, čo je pri tomto ochorení mimoriadne dôležité. Vďaka tejto aplikácii sa bude dať definovať, ktoré špecializované pracovisko je v danej chvíli najbližšie k dispozícii pre pacienta,“ priblížila Eliášová.

Príprava na pacienta

Jednotlivé záchranky sa už niekoľko rokov snažia spoluprácou s nemocnicami skrátiť čas od privezenia pacienta záchrankou po podanie liečby. „Niektoré menšie nemocnice už dosahujú výsledky porovnateľné s najlepšími krajinami v západnej Európe, a to najmä vďaka úzkej spolupráci nemocnice a záchranky. Najdôležitejšia sa ukazuje tzv. prenotifikácia záchranky smerom k nemocnici, že im záchranka vezie pacienta s cievnou mozgovou príhodou,“ uviedol Matej Polák, prezident Asociácie záchrannej zdravotnej služby. V nemocnici sa vďaka tomu vedia na pacienta pripraviť, čím sa šetrí čas.

Sieť nemocníc

Ministerstvo špecifikovalo aj presný zoznam 43 pracovísk náhlej cievnej mozgovej príhody. Ide o nemocnice, ktoré dokážu v nepretržitom režime poskytnúť pacientom intravenóznu trombolýzu a vykonať CT – Angio. „Zároveň sme identifikovali osem špecializovaných pracovísk vykonávajúcich mechanickú trombektómiu alebo trombosukciu v nepretržitom režime,“ doplnila Eliášová.

Cievna mozgová príhoda sa dotýka nielen starších ľudí, ale čoraz častejšie postihuje aj ľudí v produktívnom veku. Dochádza pri nej k poškodeniu mozgového tkaniva nedokrvením alebo krvácaním do mozgu. Ročne na Slovensku postihne 17 000 ľudí, zomiera sa na ňu častejšie ako na infarkt. Zároveň je to najviac invalidizujúce ochorenie. Dôležité je pacientovi čo najskôr zabezpečiť lekársku pomoc. Povedomie Slovákov chce preto od marca zvýšiť kampaň Čas je mozog. Prejavy mozgovej mŕtvice sú totiž veľmi zreteľné. Ide o slabosť a tŕpnutie končatín na jednej strane tela, ochrnutie končatiny, poklesnutie ústneho kútika a porucha reči.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM