Tomáš Šuhajda Správy

Novinky z krajských miest: Vychutnajte si Prešov z výšky, v Košiciach prvá slovenská Kunsthalle

V Prešove sprístupnili Kostolnú vežu Konkatedrály sv. Mikuláša. Po zdolaní 200 schodov na vás čaká očarujúci pohľad na toto mesto. V Košiciach slávnostne otvorili prvú slovenskú Kunsthalle.

Ilustračný obrázok k článku Novinky z krajských miest: Vychutnajte si Prešov z výšky, v Košiciach prvá slovenská Kunsthalle
Zdroj: Dnes24.sk

Pohľad z výšky

Atrakcia v prešovskom centre mesta je od tohto týždňa v plnej prevádzke. Okrem úchvatného pohľadu na mesto je pripravený aj odborný výklad. Cestou hore si návštevníci môžu obzrieť sochy svätcov z 18. storočia, medzi nimi napríklad aj sochu Panny Márie. Veža je prístupná každý deň v čase od 10:00 do 17:00, no krásy mesta si môžu návštevníci pozrieť aj cez víkend. Stojí to jedno euro.

Kunsthalle?

Kunsthalle je typ kultúrnej inštitúcie, ktorá prezentuje súčasné umenie a na rozdiel od múzea, nemá vlastné zbierky, ale vždy ponúka nové a originálne výstavy. V Košiciach tak zo schátranej budovy starej krytej plavárne za takmer presne rok vyrástol jedinečný polyfunkčný priestor určený súčasnému umeniu, ktorý nemá na Slovensku obdobu.

Rekonštrukcia stála 7,5 milióna eur, financovaná bola z prostriedkov Európskej komisie.

Priestory budú pre verejnosť otvorené šesť dní v týždni s výnimkou pondelka vždy od 11.00 h do 18.00 h. Vstup na prvé tri otváracie výstavy, ktoré trvajú do 25. augusta, je bezplatný.

Kunsthalle
2
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM