Regióny Rôzne Zo Slovenska Technológie

Novobanské štôlne majú vlastný web: Ponúka info, fotky aj presné súradnice

Výlet do bane po novom začne ešte za počítačom. Stránka má byť osožná aj pre turistov a návštevníkov mesta.

Ilustračný obrázok k článku Novobanské štôlne majú vlastný web: Ponúka info, fotky aj presné súradnice
Zdroj: TASR

Staré banské štôlne nachádzajúce sa na území Novej Bane sa v meste rozhodli prezentovať na vlastnej internetovej stránke. Tá okrem základných informácií o piatich banských dielach poskytne turistom aj mapu a presné súradnice, kde ich nájdu.

Myšlienka vytvoriť takúto stránku vznikla podľa projektovej manažérky mesta Lenky Bielikovej len nedávno. ,,Pri príležitosti konania 10. stretnutia banských miest a obcí Slovenska v máji tohto roka v Novej Bani sa obnovila Dolná štôlňa a vybudoval sa informačný panel. Keďže na území mesta sa nachádza viacero obnovených banských pamiatok, zrodila sa myšlienka vytvoriť nový sumarizujúci webový portál o štôlňach," podotkla Bieliková.

Doposiaľ boli podľa jej slov na webovej stránke mesta skôr základné informácie a nový webový portál sa venuje podrobnému popisu jednotlivých štôlní a ich lokalizácii. Stránka obsahuje základné informácie s bližším popisom a fotografiami. Približuje Trojkráľovú štôlňu, šachtu Althandel, šachtu Klingsbittner, Hronskú dedičnú štôlňu a Dolnú štôlňu Kreuz, ktoré sa vďaka ich obnove zviditeľnili aj pre verejnosť.

Podľa Bielikovej bude stránka určite osožná aj pre turistov a návštevníkov mesta. Nachádza sa na nej totiž aj mapa s presným zaznačením jednotlivých štôlní a s ich súradnicami. Ak v budúcnosti obnovia v Novej Bani ďalšie takéto pamiatky, pribudnú podľa Bielikovej informácie o nich aj na nový portál.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM