Lucia Lauková Rôzne

Novoročné predsavzatia Slovákov: Podľa PRIESKUMU chce väčšina z nás schudnúť

Zhodiť pár kíl, by si podľa najnovšieho prieskumu želalo najviac opýtaných Slovákov. Ďalšie predsavzatia sú napríklad menej stresu a viac športu.

Ilustračný obrázok k článku Novoročné predsavzatia Slovákov: Podľa PRIESKUMU chce väčšina z nás schudnúť
Zdroj: TASR

V roku 2019 chcú Slovenky aj Slováci najčastejšie začať chudnúť. Vyjadrilo sa tak takmer 44 percent respondentov v prieskume zameranom na novoročné predsavzatia. Ďalšími najčastejšie spomínanými plánmi je zdravšie sa stravovať (37,8 %), menej sa stresovať (31,8 %) a športovať.

Novoročné predsavzatie si celkovo plánuje dať 43 percent z 504 opýtaných vo veku 15 až 59 rokov, ktorých agentúra Stem/Mark oslovila v prvej polovici decembra 2018 prostred­níctvom internetu.

Prevahu medzi nimi majú ženy, práve ony chcú najčastejšie schudnúť (62,8 %), dodržiavať pitný režim (31,1 %) a menej sa stresovať (47 %). Muži chcú častejšie prestať fajčiť a obmedziť konzumáciu alkoholu, či viac sa venovať rodine (29,2 %).

Respondenti v produktívnom veku by chceli vylepšiť rovnováhu medzi prácou a voľným časom, viac sa venovať rodine. Mladá generácia Slovákov si častejšie plánuje nájsť partnera (22,3 %), viac športovať (53,2 %) a viac dodržiavať spánok (26,6 %).

Môže za to vianočné prejedanie

Zuzana Bohátová, hlavná nutričná poradkyňa spoločnosti zameranej na výživové poradenstvo, ktorá si prieskum objednala, poukazuje na to, že prvenstvo, ktoré má medzi novoročnými predsavzatiami chudnutie, sa logicky odvíja i od vianočných sviatkov. „Priemerne Slováci cez Vianoce priberú dve až päť kilogramov a trvá im potom aj niekoľko mesiacov dostať sa na pôvodnú hmotnosť. Nie náhodou je potreba schudnúť jedným z najčastejších predsavzatí,“ uviedla Bohátová.

Nedodržiavame ich

Novoročné predsavzatia si podľa prieskumu už niekedy dali tri štvrtiny ľudí, častejšie ženy, mladšie ročníky a vysokoškolsky vzdelaní. Viac ako polovica Slovákov predsavzatia väčšinou nedodrží (51,8 %) a až štvrtina opýtaných dokonca priznáva, že im predsavzatia vydržia iba pár dní. V oboch prípadoch slabú vôľu priznávajú častejšie ženy. Medzi predsavzatie, ktorého sa Slováci najrýchlejšie vzdajú, patrí snaha prestať fajčiť.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM