JAB Rôzne

Novovešťanka a veterinárka Katarína Hanáková: Cenné rady pre psíčkarov na leto

Obrátili sme sa na veterinárku Katarínu Hanákovú. A tá pre náš portál poskytla viacero rád a informácií pre psíčkarov na letné obdobie.

Ilustračný obrázok k článku Novovešťanka a veterinárka Katarína Hanáková: Cenné rady pre psíčkarov na leto
Zdroj: sukr.archív K. Hanáková

Veterinárka Katarína Hanáková býva v Spišskej Novej Vsi, no ordinuje v susedných Smižanoch. Pre náš spravodajský portál poskytla rady, ktoré v letnom období ocenia najmä majitelia psov. Teplé počasie môže byť pre vášho štvornohého priateľa nepríjemné a môže mu spôsobiť aj zdravotné problémy. Podľa slov veterinárky je nutné postarať sa o pohodlie vašich miláčikov a to rôznymi spôsobmi. Viac sa dozviete v rozhovore.

Ktoré plemená psíkov sú v lete najviac ohrozené horúcim počasím?

Počas horúceho počasia sú ohrozené všetky plemená, bez výnimky. Avšak medzi plemená, ktoré tieto teploty znášajú najhoršie patria napríklad severské plemená (Sibírsky husky, Aljašský malamut), a tzv. brachycephalické plemená – psy s kratším ňufákom (napr. Anglický buldog, Mops, Francúzsky buldoček, …). Taktiež zvýšené riziko je u zvierat starších, obéznejších, či so zdravotnými problémami (kardiologický, dýchací problém).

Čo štvornohým miláčikom v lete hrozí a spôsobuje v danom období najväčšie nepríjemnosti?

Rovnako ako u ľudí aj u zvierat hrozí dehydratácia, riziko prehriatia až kolapsu z tepla. Samozrejme netreba zabúdať na kliešte, ktoré už aj v našej oblasti spôsobujú vážne ochorenia (babezióza, borelióza).

S čím k vám majitelia so svojimi psíkmi v lete chodia najčastejšie?

Najčastejšie nás navštevujú klienti so svojimi miláčikmi kvôli prisatým kliešťom, s rôznymi zápalmi kože, ktoré môžu psíkov potrápiť po návštevách vodných nádrží, poprípade so zápalmi kože tzv. hotspotmi (nepríjemný mokvavý zápal kože), uštipnutia bodavým hmyzom či hadom, zápaly uší.

Aké rady a tipy by ste psíčkarom odporúčali na teplé dni?

Čo sa týka venčenia, odporúčame vyvarovať sa dlhým prechádzkam počas najväčšieho tepla, radíme venčiť psíkov hlavne skoro ráno alebo až neskôr večer. Počas dňa je nutné venčenie skrátiť na čo najkratší čas, pohybovať sa v tieni, dať pozor na vysokú teplotu asfaltu, aby si psíky nespálili vankúšiky na nohách. Nezabúdať na stály prístup k vode, ktorá by mala byť izbovej teploty, nie studená. Ak sa psík nachádza v koterci, treba sa uistiť, či má možnosť sa ukryť pred priamym slnkom.

Ktoré plemená vydržia teplé počasie najlepšie?

Nedá sa povedať s presnosťou, ktoré plemeno znáša teplo lepšie ako tie ostatné, je to osobité u každého jedinca.

Ako je to s množstvom vašej práce počas daného obdobia – máte v lete preplnenú ambulanciu a viac práce než inokedy?

S množstvom pacientov to je veľmi individuálne, asi najviac ich však býva v soboty a po víkende. Je to však porovnateľné s inými ročnými obdobiami.

S čím netradičným či kurióznym k vám niekedy klienti prišli?

Stáva sa, že si majitelia pomýlia kliešťa s kožnými výrastkami, bradavicou či dokonca bradavkou. Pred pár týždňami nás dokonca navštívili dve poľské turistky, matka s dcérou. Dcéra mala na nohe prichyteného kliešťa. Kliešťa sme samozrejme vybrali a miesto po ňom dezinfikovali.

Sledujte nás aj na našom Instagrame a nenechajte si ujsť ďalší zaujímavý obsah zo Spišskej a okolia.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM