Zlatica Gregorová Regióny

Novú šaliansku cyklotrasu využijú zamestnanci aj športovci: FOTO z otvorenia

Veľký projekt s názvom Cyklotrasa za zamestnaním do priemyselného parku sprístupnili obyvateľom aj návštevníkom nášho mesta. Na otvorení nechýbali deti i dospelí.

Ilustračný obrázok k článku Novú šaliansku cyklotrasu využijú zamestnanci aj športovci: FOTO z otvorenia
42
Galéria
Foto: Zlatica Gregorová

Slávnostného prestrihnutia stuhy sa chopil primátor Šale Jozef Belický aj generálny riaditeľ Duslo Šaľa a.s. Petr Bláha.

Na dlhú trať

Na to, aby výstavba cyklotrasy, ktorá spája Šaľu a chemický podnik mohla vzniknúť, bolo potrebné nielen vypracovať projekt, ale aj nájsť financie na jej realizáciu, vybaviť množstvo administratívnych náležitostí a potom už prišlo k stavebným prácam. Cyklotrasu začali kompetentní stavať v septembri 2018. V novembri toho istého roku už na diele finišovali. Šaľa získala Nenávratný finančný príspevok vo výške 1 127 855, 26 eur, pričom mesto projekt dofinancovalo povinnými 5% vo výške 60 000 eur. Celkové náklady na výstavbu cyklotrasy predstavujú 1 187 216, 06 eur.

Aj z fondov

„Nový úsek cyklotrasy je dlhý 3,43 km z Veče k nášmu najväčšiemu zamestnávateľovi v regióne Duslo Šaľa. Prechádza cez katastrálne územie mesta Šaľa a obce Močenok. Spolufinancovaná bola z rozpočtu Európskeho fondu regionálneho rozvoja v rámci Operačného programu Bezpečná a ekologická doprava v regiónoch,“ uviedla pracovníčka MsÚ Šaľa Miloslava Bartíková.

Prednedávnom bola cyklotrasa skolaudovaná. Čakalo na jej slávnostné otvorenie. To sa konalo 27. mája 2019 popoludní v mestskej časti Šale, Veča. Milej udalosti sa zúčastnil primátor Jozef Belický, generálny riaditeľ Duslo Šaľa a.s. Petr Bláha, mestskí poslanci, deti zo Športového klubu Stepné kozy Šaľa a ďalší hostia, ktorí si nenechali ujsť vzácny okamih.

Výnimočné dielo

Primátor mesta Šaľa Jozef Belický sa prítomným prihovoril a predovšetkým poďakoval každému, kto prispel k výstavbe cyklotrasy. „Dočkali sme sa dňa, že cyklotrasu môžeme používať. Tomuto predchádzalo niekoľko rokov očakávania, ťažkej práce mnohých ľudí. Dielo je výnimočné tým, že je osvetlené, aby ju mohli využívať aj tí, ktorí pracujú v nočných smenách v našom podniku mohli cyklotrasu využívať na svoju dopravu. Nie je to len pre zamestnancov, od začiatku sme trasu ponímali aj trochu symbolicky preto, že spája miesto, kde naši obyvatelia majú domov a miesto, kde našli prácu,“ uviedol Jozef Belický.

Generálny riaditeľ Dusla Šaľa a.s. Petr Bláha pri príležitosti otvorenia diela poznamenal: “Som veľmi rád, že sme mohli participovať na tomto projekte, ktorý zásadným spôsobom nielen zlepšuje úroveň environmentalistiky v našom regióne, ale aj umožní športovať nielen našim zamestnancom za bezpečných podmienok, ale aj nastupujúcej generácii a umožní pohybovať sa aj mamičkám s kočíkmi a pod.“

Veľká snaha

Podľa slov Juraja Marka, ktorý reprezentoval zhotoviteľskú firmu robili, čo mohli aby bolo dielo tak, ako má byť. "Snažili sme sa, aby sme cestu urobili čo najkvalitnejšie a najrýchlejšie, aby sme sa za ňu nemuseli hanbiť. Je to krásna cyklotrasa, ktorá je celá vyasfaltovaná, čiže ľudia majú bezpečnú cestu, po ktorej môžu jazdiť,“ uviedol Juraj Marko.

Prvá jazda

Po otvorení cyklotrasy už Jozef Belický a Petr Bláha nasadili duslácke prilby a spoločne vysadli na štýlový dvojbicykel. Za nimi vyštartovali deti aj dospelí, aby vyskúšali, ako „chutí“ novinka v našom meste. Ako sa im bicyklovanie páčilo, to sa dozviete v niektorom z našich ďalších článkov.

Cyklotrasa  Šaľa- Duslo je otvorená: Poslúži zamestnancom aj rekreačným
42
Galéria
Foto: Zlatica Gregorová
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM