Eva Mikulová Hokej Rôzne

Nový košicky dukát je venovaný hokejovému šampionátu a dá sa ním v niektorých podnikoch platiť

V rámci lokálneho platidla košický dukát pribudol do obehu nový jednodukát vydaný pri príležitosti začínajúcich hokejových majstrovstiev sveta.

Zdroj: Dnes24.sk

Projekt alternatívneho platidla realizuje od roku 2015 združenie Košický dukát na výmenu tovarov a služieb.

Limitovaná edícia

Novú mincu predstavil verejnosti deň pred šampionátom Vladimír Gürtler, predseda združenia Košický dukát na výmenu tovarov a služieb.

Najnovšiu mincu vytvoril medailér Branislav Rónai, Mincovňa Kremnica ju vyrazila v počte 3000 kusov, z toho 1000 je v špeciálnej zberateľskej karte. Na líci mince je rovnaký motív ako na jednodukáte z roku 2015 – detail košického erbu, jednotka a nápis košický dukát. Na líci sú vyobrazení dvaja hokejisti s pukom a nápis „Majstrovstvá sveta v ľadovom hokeji Košice 2019“.

Pozornejší pohľad odhalí, že jeden z hokejistov má na hrudi slovenský znak a druhý na ramene obrys českej, kedysi československej, vlajky.

„Keďže mnohí z nás sme žili v Československu, tak nám to pripadalo najlogickejšie, že sú tam symbolicky títo dvaja hokejisti. A úplne ideálne by bolo, keby sa stretli vo finále,“ hovorí Vladimír Gürtler.

Lokálne platidlo je reálne

Košické dukáty už vyšli v nominálnych hodnotách jeden, dva, päť, desať, 50 a 100. Alternatívna mena s kurzom 1:1 voči euru pri platbách má podporiť rozvoj lokálnej ekonomiky. Počet prevádzok a poskytovateľov služieb, ktoré s ňou fungujú, je podľa Gürtlera naďalej zhruba 30 až 35.

Mince poskytuje združenie svojim členom, možno ich získať aj cez internet alebo Mestské informačné centrum v Košiciach.

„Projekt pokračuje štandardným spôsobom, samosprávy, štátne orgány, eurofondy sa doň nezapojili, keďže nemajú záujem, takže to financujeme z príspevkov členov a členských vkladov a z podpory niektorých firiem a súkromných osôb,“ dodal Gürtler ku košickej lokálnej mene.

Hokejový košický Jednodukát
8
Galéria
Foto: Eva Mikulová
Zdroj: kosice.dnes24.sk/TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM