Webnoviny - Svet

Novým šéfdirigentom košickej opery je Paolo Gatto

WEBNOVINY.SK

Paolo Gatto Foto: SITA/archív ŠD

KOŠICE 16. februára (WEBNOVINY) – Novým šéfdirigentom operného súboru Štátneho divadla v Košiciach sa v týchto dňoch stal taliansky dirigent Paolo Gatto. Agentúru SITA o tom dnes informoval hovorca košického štátneho divadla Svjatoslav Dohovič. Gato sa s košickým operným súborom zoznámil už v roku 2008, kedy hudobne naštudoval predstavenie Madam Butterfly Giacoma Pucciniho. „Je to taká šťastná zhoda okolností. Dostal som v roku 2008 pozvanie naštudovať s týmto súborom Madame Butterfly. Pri práci na tomto predstavení sme si všetci, od zboru, cez orchester, sólistov až po Petra Dvorského, takpovediac sadli a rozumeli si. Existovala vzájomná spokojnosť. Cítil som zo súboru veľkú snahu a hovorí o tom aj výsledok, ktorý sme vtedy dosiahli. Odvtedy sme hovorili o tom, že by som mohol prísť do Košíc na trvalejšie angažmán, a tak som tu,“ prezradil Gatto pohnútky svojho príchodu do košického divadla.

Prvou premiérou, ktorú bude so súborom pripravovať ako nový šéfdirigent bude opera Adriana Lecouvrer Francisca Cileu, ktorú uvedie v máji tohto roka. Na jeseň chce pripraviť premiéru Figarovej svadby Wolfganga Amadea Mozarta. "Mojim cieľom je vytvoriť v súbore dobrú atmosféru tak, aby pracoval s chuťou. Lebo práve chuť pracovať je najväčším tromfom. Keď má súbor chuť, tak všetko ide ako má a naopak, keď chuť chýba, tak je to zlé,“ povedal Gatto o svojich cieľoch s košickou operou.

"O nejakej diagnostike a terapii súboru je ešte predčasné hovoriť. Myslím si, že všetky problémy, na ktoré postupne narazíme, budeme riešiť,“ reagoval Gatto na otázku, či už vie, aké slabiny má operný súbor a čo bude potrebné zlepšiť.

Paolo Gatto je rodákom z talianskeho Bergama. Po ukončení štúdií hry na klavír a dirigovania pôsobil ako asistent dirigenta na najvýznamnejších operných scénach Talianska a spolupracoval s takými velikánmi operného umenia ako Placido Domingo, Jose Carreras, Alfredo Kraus, Mariana Dimitrova, Raina Kabaivanska, Andrea Cappuccilli či Claudio Abbado. Po ukončení štúdia dirigovania na Viedenskej hudobnej akadémii u Karla Oesterreichera začal vlastnú profesionálnu dráhu dirigenta. Zo začiatku spolupracoval predovšetkým s talianskymi orchestrami, neskôr ako hosťujúci dirigent pôsobil v mnohých krajinách Európy. V rokoch 1993 –1998 bol šéfdirigentom opery divadla C. Coccia v Novare. Medzi jeho veľké úspechy s rovnomenným orchestrom patrí uvedenie Verdiho Requiem a Beethovenovej 9. symfónie v slávnej „Sala Verdi“ v Miláne. Od roku 1993 intenzívne spolupracuje s českými orchestrami a opernými divadlami a stal sa veľkým propagátorom českej hudby a českých interpretov v zahraničí.

SITA

Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM