JAB Regióny

Nožnicami pána Raptoša prešli veľké mená politiky: Strihal Castra, Husáka aj Brežneva

Holič a kaderník. Takéto povolanie si zvolil pán Mikuláš Raptoš (85). Zaspomínal si pre nás na svoju prácu, vďaka ktorej prišiel do kontaktu s vrcholovými politikmi. Strihal či holil nemálo z nich.

Ilustračný obrázok k článku Nožnicami pána Raptoša prešli veľké mená politiky: Strihal Castra, Husáka aj Brežneva
Foto: Jana Buvalová

Pán Mikuláš v súčasnosti žijúci v Spišskej Novej Vsi je rodákom z Horehronia, kde strávil svoju mladosť. Ako mladý chalan sa vyučil za holiča v Brezne na inzerát sa dostal pracovať do Tatranskej Lomnice toho času do hotela Morava. Ako spomína na tieto časy a kto všetko mu prešiel nožnicami sa dozviete v rozhovore s ním.

Ako si spomínate na svoje mladé časy a na prácu v Tatrách?

No veľmi si už ani nespomínam. Smiech. No dobre bolo. Robil som v hoteli Morava, chodili sme strihať na zákazku do liečební, hotelov aj detských domovov. V liečebni v Dolnom Smokovci sme s kolegom strihali 300 detí. To bola fuška.

Okrem pacientov ste strihal a holil aj návštevníkov hotelov?

Pravdaže my sme išli tam, kde nás zavolali.

Koľko stálo pánske holenie a strihanie?

Päť korún stálo strihanie, ale to už vtedy zdraželo. Keď som začínal za ostrihanie sa platili 3 koruny. Holenie bolo vždy o korunu lacnejšie.

Kto zo známych predstaviteľov vtedajšej doby prešiel popod vaše nožnice poprípade britvu?

Jáj veľa ich bolo. Tí väčší funkcionári sa však dávali len strihať. Holiť sa nedali. Asi sa báli, že im“ krv spustím“. Strihal som Husáka, Svobodu, Castra, Chruščova, Honeckera aj Brežneva. Aj iných, ale na mená si už asi nespomeniem.

Ako sa k vám správal Husák, alebo Svoboda. Dávali aj tringelty?

Svoboda bol najlepším prezidentom. Zavolal si nás na zámeček. Bol slušný a inteligentný. Keď som prišiel bol oblečený v teplákoch, práve si čistil pušku a išiel na poľovačku. Privítal ma, aj sa celý čas so mnou pekne rozprával. Pripravil aj pohostenie: obloženú misu. Ostrihal som ho. Zaplatil dobre, dal mi za strihanie desať korún. Husáka som tiež strihal, ale on bol lakomý, nedal nič. Problém bol však aj to, že veľa vlasov nemal, tak som len tak naprázdno strihal, aby nepovedal, že ho strihám krátko.

A čo veľmi známi zahraniční politici ako Castro, Honecker či Chruščov?

Castro bol dobrý. Dal si aj bradu upraviť aj sa dal ostrihať. Mal tlmočníka tak sme sa aj porozprávali. Dal mi za strihanie 10 dolárov a kubánske cigarety. No ja som nefajčil, ale dal som ich otcovi. Honecker dal nemecké marky, ale rozprávať sa nechcel, len som ho ostrihal a išiel som preč. Chruščov sa chcel dať síce ostrihať, ale veľmi nebolo čo. Ja som mu skôr vlasy hľadal, ako som strihal.

Striháte ešte?

Strihám tam jedine nohami v posteli. Nevidím, strácam zrak. Veď mám 85 rokov.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM