Erik Bojničan Zo Slovenska

NRSR: Odobrila skrátené legislatívne konanie k novele kompetenčného zákona

Poslanci Národnej rady (NR) SR odobrili návrh na skrátené legislatívne konanie k vládnej novele zákona o organizácii činnosti vlády a organizácii ústrednej štátnej správy, čiže k novele takzvaného kompetenčného zákona.

Ilustračný obrázok k článku NRSR: Odobrila skrátené legislatívne konanie k novele kompetenčného zákona
Zdroj: TASR

Na základe neho by mal mať podpredseda vlády pre investície Peter Pellegrini (Smer-SD) väčšie kompetencie pri riadení, koordinácii a dohľade nad využívaním eurofondov. Šéfovať by mal aj novému úradu, ktorý má zastrešovať aj informatizáciu spoločnosti.

Norma má byť účinná od 1. júna a po novom sa ňou vymedzia kompetencie pre oblasti riadenia, koordinácie a dohľadu nad využívaním finančných prostriedkov z eurofondov, investícií a informatizácie. Posilnené kompetencie má vicepremiér pre investície vykonávať v rámci novovytvoreného ústredného orgánu štátnej správy.

„Výkon navrhovaných kompetencií vyžaduje, aby boli centralizované na úrovni jediného subjektu s právnou subjektivitou, keďže doterajšia fragmentácia medzi viaceré subjekty neumožňuje dostatočne silnú koordinačnú úlohu a včasné dosahovanie stanovených cieľov,“ zdôvodňuje vláda v návrhu.

Nová právna úprava má priniesť aj dočasnú možnosť pôsobenia troch štátnych tajomníkov na ministerstve, a to v prípade, ak jeden z nich je určený len na plnenie úloh súvisiacich s predsedníctvom Slovenska v Rade Európskej únie (EÚ).

Po novom má tiež pôsobnosť Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí SR v poskytovaní dotácií v oblasti ľudských práv prejsť od decembra tohto roka na Ministerstvo spravodlivosti SR.

Skrátené legislatívne konanie ku kompetenčnému zákonu kritizovali v rozprave viacerí opoziční poslanci. Podľa nich nespĺňa podmienky na zrýchlený režim, keďže ten je možné využiť len za mimoriadnych okolností, keď môže dôjsť k ohrozeniu základných ľudských práv a slobôd alebo bezpečnosti alebo ak hrozia štátu značné hospodárske škody.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM