Správy

Pomôžme štátom EÚ v kríze! Vyzýva parlament vládu

Predsedníctvo Výboru Národnej rady (NR) SR pre európske záležitosti odporúča vláde SR urýchlene realizovať avizované ponuky pomoci členským krajinám EÚ zasiahnutých pandémiou nového koronavírusu, a tiež zvážiť ich rozšírenie na ďalšie krajiny pri zabezpečení potrieb

Ilustračný obrázok k článku Pomôžme štátom EÚ v kríze! Vyzýva parlament vládu
Zdroj: TASR

Predsedníctvo Výboru Národnej rady (NR) SR pre európske záležitosti odporúča vláde SR urýchlene realizovať avizované ponuky pomoci členským krajinám EÚ zasiahnutých pandémiou nového koronavírusu, a tiež zvážiť ich rozšírenie na ďalšie krajiny pri zabezpečení potrieb občanov SR.

Takisto odporúča vláde, aby spolupracovala s Európskou komisiou a využila možnosti, ktoré ponúka mechanizmus EÚ v oblasti civilnej ochrany. Informoval odbor komunikácie s médiami a verejnosťou Kancelárie NR SR.

Predseda výboru Tomáš Valášek (Za ľudí) a podpredsedovia Peter Kmec (Smer-SD) a Zita Pleštinská (OĽaNO) vo vyhlásení pripomínajú potrebu úzkej spolupráce a solidarity členských krajín EÚ. Tvrdia, že jediným účinným riešením krízy v EÚ sú spoločné a cielené opatrenia zamerané na boj proti pandémii a zmiernenie jej sociálnoekono­mických dôsledkov.

„Pri zmierňovaní jej dôsledkov je nevyhnutné podporiť predovšetkým tie členské štáty EÚ, ktorých systémy poskytovania zdravotnej starostlivosti sú v súčasnosti najzraniteľnejšie a pod najväčším tlakom a zároveň krajiny, ktoré sú prebiehajúcou pandémiou zasiahnuté v najväčšej miere,“ napísali vo vyhlásení.

Predsedníctvo výboru oceňuje konkrétne prejavy európskej solidarity medzi členskými štátmi EÚ, ako napríklad liečba pacientov z iných členských krajín vyžadujúcich si intenzívnu zdravotnú starostlivosť, či cezhraničné dodávky zdravotníckeho materiálu a osobných ochranných prostriedkov.

„Považujeme za dôležité, aby aj vláda SR pomohla tým členským krajinám EÚ, ktoré to najviac potrebujú, lebo sa ocitli v núdzovej a kritickej situácii spôsobenej šírením pandémie,“ skonštatovali.

Vláda SR by mala podľa členov výboru využiť Koordinačné centrum pre reakcie na núdzové situácie, ktoré podľa nich aj v súčasnej krízovej situácii zohráva v oblasti civilnej ochrany v EÚ kľúčovú rolu.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM