Webnoviny - Svet

NSK chce späť nemocnice, neziskovky idú na súd

WEBNOVINY.SK

ilustračné foto SITA

NITRA 12. februára (WEBNOVINY) – Nitriansky samosprávny kraj (NSK) chce od 1. marca prevziať nemocnice v Leviciach a Topoľčanoch pod svoju správu. Neziskové organizácie, ktoré nemocnice momentálne prevádzkujú, podali na súdy návrhy na vydanie predbežného opatrenia. Chcú, aby súdy vyhlásili výpovede z nájmu za neplatné a kraj nemohol nemocnice prevziať až do vyriešenia súčasných súdnych sporov. Tie sa týkajú vymáhania dlhu za dodávku energií, ktorý majú nemocnice voči akciovej spoločnosti župy Energo-SK. Župan Milan Belica v piatok na tlačovej besede vyhlásil, že kraj licenciu na poskytovanie zdravotnej starostlivosti do 1. marca získa a zdravotná starostlivosť bude v nemocniciach kontinuálne pokračovať.

Ako ďalej Belica dodal, ak by súdy vydali predbežné opatrenie, bude musieť súčasný poskytovateľ naďalej zabezpečovať zdravotnú starostlivosť na požadovanej úrovni. „Sme pripravení aj na rôzne obštrukcie a súdne prieťahy. Ale nebudeme robiť agresívne kroky a vytláčať ich odtiaľ,“ skonštatoval. Ako povedal, neziskovky si chcú podľa predbežných informácií vyniesť z nemocníc svoj majetok, teda aj viaceré prístroje. Župan to nepokladá za problém, kraj zabezpečí novú techniku. „Jedna banka nám hneď ponúka 10 miliónov eur na riešenie tejto situácie,“ dodal. Župa má okrem toho vo svojom rezervnom fonde tri milióny eur. Belica podľa svojich slov zároveň „preventívne zastavil“ niektoré pripravené investície v rozpočte a realizovať sa budú až po doriešení situácie s nemocnicami. Podľa jeho slov však nejde o žiadne významné investície. Podčiarkol, že neziskovky sú povinné odovzdať nemocnice v rovnakom stave, v akom ich prevzali, a teda aj schopné prevádzky. Dlhy oboch nemocníc spolu momentálne dosahujú zhruba milión eur. Neziskovky mali nemocnice prenajaté od roku 2004 na 15 rokov.

Nájom súčasným neziskovým organizáciám vypovedal krajský parlament 2. novembra 2009. Odôvodnil to vysokým dlhmi za energie a neochotou splácať ich. Nemocnice má od marca riadiť novozaložená nezisková organizácia kraja, ktorej založenie schválili poslanci 25. januára.

V orgánoch správnej a dozornej rady sú župní poslanci, jej riaditeľom a tým aj šéfom oboch nemocníc je dlhoročný primár z levickej nemocnice Gabriel Mančík. Po zverejnení tejto informácie dostal od súčasného vedenia nemocnice hodinovú výpoveď. Podľa Mančíka sa už pripravujú nové zmluvy so zdravotnými poisťovňami a tiež aj nové pracovné zmluvy so všetkými zamestnancami, ktorých si chce nová nezisková organizácia ponechať. „V obidvoch nemocniciach vládne veľký strach, čo sa týka nových pracovných zmlúv,“ podotkol Mančík. Prevzatie správy nemocníc neziskovkou kraja je podľa podžupanky Ľubice Burdovej len dočasným riešením dovtedy, kým Nitrianska župa neprijme koncepciu rozvoja zdravotníctva a nevyrieši tým túto problematiku koncepčne.

SITA

Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM