Ľubomír Hudačko Správy Zo Slovenska

HRDINA Z 11. POSCHODIA: Po výbuchu v Prešove zachránil dve ženy, kým bol jeho byt v plameňoch

Pre Dnes24 porozprával o hrôze po výbuchu v prešovskej bytovke. Školník z neďalekej školy stál priamo pred bytovkou,keď sa to stalo. Zachránil dve ženy, tretej však už pomôcť nedokázal.

Zdroj: Dnes24.sk

Pán Mojmír Květoň bol pred výbuchom v neďalekej škole, kde pracuje ako školník. Pred obedom mu prišla sms-ka, ktorá informovala o poruche kotolne. Keď mu následne volali susedia, že v jej okolí cítiť plyn, šiel k nej.

„Otvoril som ju, ale tá už nebola v činnosti, zastavilo ju. A už na ulici bolo výrazne cítiť plyn,“ vraví Mojmír Květoň, ktorý bol v predmetnom paneláku predseda spoločenstva vlastníkov bytov.

Kotolňa sa sama vypla

„Kotolňu som neuvádzal do prevádzky, lebo sa musí najskôr vyvetrať. Ona sa vypla sama v čase 11.40 hod., keď mi prišla smska so zvýšenými hodnotami. Kotolňa nevybuchla, k výbuchu došlo v bytovke. Plyn bol rozptýlený v celej bytovke,“ uviedol ďalej.

Květoň pripomenul, že bytovku mali kompletne po reškontrukcii. „Elektrické vedenia, stupačky plynu, vody, kúrenia. Kotolňa bola zabezpečená proti takýmto prípadom, je tam snímač záplavový, aj snímač úniku plynu – metánu, aj teplotné čidlo. Všetky fungovali,“ hovorí.

O správnosti je presvedčený

Riaditeľ HaZZ Prešov Ján Goliaš však uviedol, že pri prerábaní tohto bytového domu OR HaZZ Prešov nesúhlasilo so spôsobom prerábky a hlavne s únikovými cestami, ktoré boli na taký počet ľudí protipredpisové.

„K tomu sa sa nebudem vyjadrovať, to nechám na vyšetrovateľa, pretože naša verzia sa trošku odlišuje. Ja som presvedčený, že všetky práce, ktoré sme vykonali, sme robili dobre. Stojím si za tým, že chyba nie je na našej strane,“ doplnil domovník.

Dvom ženám pomohol

Hrôzu pritom zažil na vlastné oči. Sám býval na 11. poschodí a jeho byt taktiež kompletne pohltili plamene. Pred výbuchom stál pri bytovke a rozprával sa s tromi ženami.

„Jedna prežila, druhá z nich po výbuchu ležala na sutinách – im som pomohol. Tretiu však sutiny zasypali a jej som pomôcť nevedel. A potom som ju už nevidel, policajti nám tam už nedovolili byť,“ povedal so zlomeným hlasom.

Pozrite si aj video z búracích prác spomínanej bytovky v Prešove.

Sledujte nás aj na našom Facebooku, Instagrame a Twitteri a nenechajte si ujsť ďalší zaujímavý obsah z Prešova a okolia.

Mojmír Květoň vravel o hrôze pred bytovkou a po výbuchu v nej
7
Galéria
Foto: Ľubomír Hudačko
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM