Webnoviny - Svet

O dotácie nebudú môcť žiadať ľudia blízki fondu

WEBNOVINY.SK

Foto: SITA/Nina Bednáriková BRATISLAVA 17. augusta (WEBNOVINY) – Prideľovanie dotácií z Audiovizuálneho fondu by malo oddnes byť transparentnejšie. Dlhodobo totiž kritika rozoberala možnosť členov orgánov fondu rozhodovať o prideľovaní financií pre vlastné projekty. Po novom nebudú môcť byť žiadateľmi o dotáciu z Audiovizuálneho fondu členovia rady fondu, dozornej komisie, odbornej komisie či im blízke osoby. Vysvetlil to na dnešnej tlačovej besede minister kultúry a cestovného ruchu Daniel Krajcer. „Navrhol som zmenu smernice Audiovizuálneho fondu tak, aby sa zamedzil konflikt záujmov, aby financie nedostávali tí, ktorí ich prideľujú,“ vyhlásil Krajcer. Na dnešnom zasadnutí rada Audiovizuálneho fondu návrh akceptovala, podporilo ho sedem členov, dvaja sa zdržali, podotkol

Žiadatelia podľa smernice nebudú súčasťou výberového procesu. V prípade člena odbornej komisie sa to rieši tak, že v prípade, ak by sa dostal do možného konfliktu záujmov, tak sa nemôže zúčastniť na konaní v rámci celej výzvy, musí za neho nastúpiť náhradník. Členov rady a dozornej komisie sa zákaz týka absolútne. Rozhodovatelia a im blízke osoby nemôžu byť členmi štatutárneho orgánu žiadateľa o dotáciu. „Člen rady, člen dozornej komisie ani riaditeľ nemôže byť v priamom realizačnom vzťahu k projektu, ktorý je predmetom žiadosti o poskytnutie finančných prostriedkov fondu. Priamy realizačný vzťah člena rady, člena dozornej komisie alebo riaditeľa znamená producentský podiel na projekte vrátane koprodukčného podielu, distribučný podiel na projekte, majetkový podiel v právnickej osobe, ktorá je žiadateľom alebo koproducentom žiadateľa alebo obchodnoprávny vzťah na základe osobitnej zmluvy so žiadateľom súvisiaci s projektom, ktorý je predmetom žiadosti,“ ustanovuje ďalej návrh. Ak by mal člen rady alebo dozornej komisie autorskoprávny alebo zamestnanecký vzťah k žiadateľovi, musí to oznámiť vopred a nemôže sa zúčastniť na žiadnom rokovaní orgánov fondu o týchto žiadostiach.

Sprísniť by sa mali aj sankcie za nedodržanie pravidiel. Ak by niekto zákaz obišiel, kancelária žiadosť o dotáciu vyradí. Žiadatelia budú musieť všetky prípadné obmedzenia uviesť v žiadosti, nepravdivé vyhlásenie bude dôvodom na vypovedanie zmluvy, vyplýva z návrhu. Žiadateľ bude musieť dotáciu vrátiť aj s úrokmi.

Minister vysvetlil, že ak by chcel novelizovať zákon, trvalo by to niekoľko mesiacov. Toto konanie niekoľkokrát označil za „rýchle a razantné“. V budúcnosti však chce problematiku riešiť „koncepčne, aby vznikol efektívny model financovania audiovizuálnej tvorby“. Krajcer tvrdí, že narazil aj na ustanovenia, ktoré bude treba zmeniť v zákone. Napríklad možnosť pre ministra odvolať člena rady, čo je podľa Krajcerových slov v zákone ustanovené „šalamúnsky“.

Možnosť prideľovať dotácie sám sebe dlhodobo kritizovali viacerí poprední filmári, vo výzve žiadali bývalého ministra kultúry Mareka Maďariča, aby odvolal predsedu rady fondu Patrika Pašša v súvislosti s týmto problémom. „Myslím si, že tá kritika bola oprávnená. Urobili sme správnu vec,“ tvrdí Krajcer. „Dobré je to aj pre nich (členov rady, pozn. redakcie), lebo nebude existovať tieň podozrenia,“ dodal minister s tým, že ten tieň tam stále bol. SITA

Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM