Regióny

O Matúšovi (14) zo Žiaru budeme zrejme ešte počuť: Pozrite, čo všetko už vynašiel!

Topánky osvetlené s LED pásmi, ktoré si energiu sami vyrábajú či oporná barla s LED žiarovkou, tak aj s takýmito návrhmi prišiel len 14-ročný Matúš Hudec zo Základnej školy na ulici Dr. Janského 2 v Žiari nad Hronom. Aha, čo má ešte v zásobe...

Ilustračný obrázok k článku O Matúšovi (14) zo Žiaru budeme zrejme ešte počuť: Pozrite, čo všetko už vynašiel!
Foto: Martin Károly / Zdroj: Dnes24.sk

Možno budúci vedec alebo technik by sa chcel v budúcnosti venovať informačným technológiám. O tom, že s fyzikou a technikou si rozumie až veľmi dobre, hovoria aj jeho inovatívne nápady.

Matúš zatiaľ vynálezy nepatentoval

So štyrmi návrhmi sa prihlásil aj do súťaže ProTech – mladý technik, kategória alternatívne zdroje energie, ktorú vyhlasuje žiarske Centrum voľného času. Niektoré z nich sú síce podľa jeho vlastných slov ešte nezrealizovateľné, no v budúcnosti sa to zmení. Inovatívne a kreatívne nápady si zatiaľ neplánuje patentovať, ani o tom nerozmýšľal.

Nabíjačka v topánke

V prvom návrhu spracovávam využitie fotovoltalických článkov, ktoré sú zabudované do podrážky topánky. Chodením sa v týchto článkoch vytvára energia, ktorá môže byť vedená do vrecka, kde si môžete napájať mobilný telefón,“ hovorí o svojom nápade Matúš.

Druhá časť tohto článku spracováva energiu vedenú do LED – pásov umiestnených po bokoch topánky. Svietiace topánky by tak podľa Matúša mohli spĺňať niekoľko účelov, neboli by len reflexným prvkom ale zvýšila by sa aj viditeľnosť chodca v cestnej premávke.

Bunda budúcnosti a kyber palica pre dôchodcov

Vo svojom druhom návrhu rozpracováva talentovaný ôsmak špeciálnu bundu, v ktorej by sa dal nabíjať mobilný telefón. V chrbtovej časti by totiž boli všité fotovoltalické články. Obdobne by mala fungovať aj oporná barla s LED žiarovkou. „Počas dňa, keď sa barla využíva, sa o ňu človek opiera vlastnou váhou. V barle je cievka s magnetom a aj za pomoci gravitácie sa tam vyrába elektrická energia,“ vysvetlil mladý vedec s tým, že osvetlená barla by bola pre starších a chorých pomocou hlavne v noci. V štvrtom návrhu zase hovorí o fotovoltalických článkoch na fasádach budov či v sklených paneloch v oknách.

Matúš Hudec (14) o svojich vynálezoch
1
Galéria
Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM