Správy

O zákaze interrupcií rozhodnú poslanci v júni: Schôdza sa skončila po 12 dňoch

Schôdza Národnej rady SR, ktorá bola v poradí tridsiata prvá, sa skončila po 12 dňoch rokovania. O zákaze interrupcií budú poslanci rozhodovať v júni.

Ilustračný obrázok k článku O zákaze interrupcií rozhodnú poslanci v júni: Schôdza sa skončila po 12 dňoch
Zdroj: TASR

Zvyčajne sa schôdze končia odhlasovaním posledných prerokovaných bodov, tentokrát schôdzu ukončilo posledné vystúpenie k návrhu, ktorým chcú kotlebovci zakázať interrupcie.

Diskusia sa začala už v pondelok (28.5.) dopoludnia, prihlásili sa do nej takmer výlučne poslanci ĽSNS. Vzhľadom na ich počet a dĺžky vystúpení sa debata preniesla do utorka a poslanci ju nestihli ukončiť do hlasovania, ktoré bolo o 11.00 h a ktorým sa mala schôdza skončiť. Snemovňa tak rozhodla, že o poslednom bode nerozhodnú po jeho prerokovaní, ale až na júnovej schôdzi.

Hoci nejde o celkom štandardný postup, parlament ho už neraz použil. Kotlebovci kritizovali toto rozhodnutie aj neúčasť výraznej väčšiny poslancov ďalších strán na rokovaní. Pritom ani poslanci ĽSNS nezvyknú v pléne sedávať pri každom návrhu všetci.

Do diskusie sa zapojili aj niekoľkí koaliční a opoziční poslanci mimo ĽSNS. Kritizovali kotlebovcov za ich nekonzistentné postoje v otázke ochrany detí. Pripomínali ich popieranie holokaustu a rasistické názory.

Niektorí poslanci koalície aj opozície potvrdili zámer hlasovať za návrh zakázať interrupcie. Medzi nimi napríklad poslanec Smeru-SD Marián Kéry, ktorý žiada, aby poslancov za hlasovanie s fašistami v tejto veci ľudia nesúdili. Časť hlasov sa nájde aj v klube Sme rodina, zrejme aj v OĽaNO.

K téme sa nedávno vyjadril aj predseda Smeru-SD Robert Fico, podľa ktorého je právna norma v rozpore s Ústavou SR. Fico je za to, aby žena mala právo rozhodnúť sa sama tak, ako to umožňuje súčasný zákon.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM