Webnoviny - Svet

Obama sa dalajlámom nechce objaviť na verejnosti

WEBNOVINY.SK

dalajláma Foto: SITA/AP

WASHINGTON 17. februára (WEBNOVINY) – Rokovanie medzi americkým prezidentom Barackom Obamom a tibetským duchovným vodcom sa pravdepodobne odohrá za zatvorenými dverami. V utorok to potvrdil hlavný vyslanec tibetského duchovného vodcu Lodi Gjárí. Ako povedal pred reportérmi vo Washingtone, štvrtková schôdzka medzi oboma laureátmi Nobelovej ceny mieru bude aj napriek tomu dôležitá z hľadiska podpory Tibetu a ľudských práv.

Zatiaľ žiadny americký prezident stretnutie s dalajlámom neodmietol. Je to aj prípad Obamovho predchodcu v Bielom dome Georgea W. Busha, ktorý s najznámejším budhistickým mníchom aj napriek odporu Číny rokoval priamo pred americkými reportérmi. Podobne sa zachoval aj exprezident Bill Clinton. Peking akékoľvek stretnutie Obamu s dalajlámom odmieta a už dlhšie vyzýva Spojené štáty, aby stretnutie zrušili a vyhli sa tak „poškodeniu čínsko-amerických vzťahov“. Vodcu tibetských budhistov považuje čínska administratíva za „separatistu a buriča“, ktorý vo svete šíri protičínsku propagandu.

Dalajláma naposledy navštívil Washington v októbri minulého roka, keď sa Obama chystal na svoju prvú cestu do Číny a stretnutiu s tibetským duchovným vodcom sa radšej vyhol, čím na seba strhol vlnu kritiky. V Pekingu však čínske vedenie nabádal k nadviazaniu kontaktov s dalajlámom a čínskym lídrom oznámil, že sa s ním v budúcnosti kedykoľvek rád stretne.

SITA/AP

Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM