Webnoviny - Svet

Občania tento rok pracujú na štát kratšie ako vlani

WEBNOVINY.SK

Foto: SITA/Michal SvítokBRATISLAVA 2. júna (WEBNOVINY) – Občania Slovenska budú v tomto roku pracovať na štát kratšie ako vlani. Deň daňovej slobody, ktorý vyjadruje celkovú mieru prerozdeľovania príjmov v slovenskej ekonomike, sa totiž posúva z minuloročného 7. júna na 3. jún. Vyplýva to z analýzy Združenia daňových poplatníkov SR a Nadácie F.A. Hayeka. "V piatok slovenskí občania prestávajú pracovať na štát a začínajú pracovať sami na seba,“ uviedol na štvrtkovej tlačovej besede riaditeľ Nadácie F. A. Hayeka Matúš Pošvanc.

Na tomto výsledku sa podpísal najmä pokračujúci rast hrubého domáceho produktu a konsolidačné opatrenia vlády v oblasti verejných financií, ako aj fakt, že minulý rok pripadol deň daňovej slobody na pondelok, pričom občania pracovali na štát do piatku a vzhľadom na víkend sa deň daňovej slobody výrazne posunul. Najkratšie v histórii zverejňovania dňa daňovej slobody pracovali Slováci na štát v roku 2008, keď deň daňovej slobody pripadol na 22. máj.

Deň daňovej slobody je dňom, do ktorého priemerný občan odovzdá celý svoj zárobok štátu na daniach a ďalších povinných platbách. Od nasledujúceho dňa už, obrazne povedané, pracuje pre seba. Analytici Združenia daňových poplatníkov Slovenska a Nadácie F. A. Hayeka počítajú deň daňovej slobody každoročne od roku 1999 na základe výpočtu miery prerozdeľovania štátom, čiže podielu celkových konsolidovaných výdavkov verejného sektora na hrubom domácom produkte.

Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM