Webnoviny - Svet

Obce budú aj naďalej rozhodovať o pamätníkoch

WEBNOVINY.SK

Ilustračné foto SITA BRATISLAVA 11. februára (WEBNOVINY) – Národniari znovu neuspeli s návrhom, aby obce nemohli rozhodovať o umiestňovaní pamätníkov, pamätných tabúľ, sôch, súsoší alebo iných umeleckých diel. Plénum parlamentu novelu zákona o obecnom zriadení predloženú Jánom Slotom, Annou Belousovovou, Rafaelom Rafajom a Ivanom Šaškom neposunulo do druhého čítania. S podobným návrhom predstúpili pred plénum národnej rady aj vlani, no tiež neuspeli.

Kým v predchádzajúcej úprave národniari navrhovali jednoznačné ustanovenie, že obce nemôžu obmedziť využitie verejného priestranstva na umiestňovanie pamätníkov, podľa aktuálneho návrhu by obec nemohla ich umiestnenie obmedziť, ak by o to požiadalo petíciou aspoň 10 percent jej obyvateľov. Naopak, obec by nemohla využiť verejné priestranstvo na umiestnenie pamätníkov, pamätných tabúl, sôch či súsoší, ak sa udalosť alebo osobnosť spája s potláčaním národných práv Slovákov a aspoň päť percent obyvateľov s trvalým pobytom na území obce sa vysloví proti tomu. V takom prípade by obec bola povinná požiadať o súhlas s umiestnením ministerstvo kultúry.

Rozprava k novele jazykového zákona ako jazykové okienko

Na jazykové okienko sa zmenila rozprava k národniarskemu návrhu novely jazykového zákona, ktorým chcú eliminovať nadmerné preberanie cudzojazyčných výrazov a ich neodôvodnené používanie v slovenských textoch. Poslanci si vymieňali názory na používanie mnohých slov v bežnej konverzácii a snažili sa hľadať slovenské výrazy. Nezaradený poslanec Vladimír Palko poukázal, že aj národniari obhajujúci svoj návrh použili množstvo cudzích slov, ktoré sa dajú nahradiť „ľubozvučnými slovenskými.“ Klára Sárközy z SMK, ktorá sa k nemu pridala, to dokladovala citáciou časti dôvodovej správy k návrhu. „Návrh neobmedzuje terminologickú slobodu, ani budovanie terminologickej databázy nových názvov, pretože už na uvedených príkladoch je zrejmé, že v prípade označovania budov či bytových komplexov anglicizmami ide prevažne o marketingový ťah s bombastickým efektom."

Bežne používané anglicizmy a amerikanizmy zo slovenských textov však nezmiznú. Plénum národnej rady návrh vypracovaný Jánom Slotom, Rafaelom Rafajom a Annou Belousovovou do druhého čítania neposunulo.

Súčasná jazyková prax podľa SNS ukazuje, že zákon o štátnom jazyku nereaguje na nové trendy ohrozujúce používanie slovenčiny. Najviac im prekáža používanie anglických názvov tam, kde to podľa nich nemá žiadne opodstatnenie. „Ide o názvoslovné barličky rôznych parkov, sajdov (side), taverov (tower), gejtov (gate) a podobne,“ konkretizoval dôvody predloženia Rafaj. Ako poukázal, keď napríklad Coca Cola sa číta Koka Kola, tak aj centrum môže niekto prečítať ako kentrum. „Potom môže babka rozmýšľať či má kecky alebo cecky, prepytujem,“ neodpustil si.

SITA

Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM