Jakub Forgács Ostatné športy

Obdivuhodný úspech mladých bystrických džudistov: Rok odštartovali krásnou medailovou zbierkou FOTO

Banská Bystrica je rodiskom mnohých športových talentov. Dôkazom toho sú aj mladí džudisti Dukly, ktorí si merali sily na turnaji s 500 džudistami z ôsmich krajín. Svoje výkony pretavili hneď do niekoľkých vzácnych kovov.

Ilustračný obrázok k článku Obdivuhodný úspech mladých bystrických džudistov: Rok odštartovali krásnou medailovou zbierkou FOTO
Zdroj: Dnes24.sk

S chuťou odštartovali nový rok mladí banskobystrickí džudisti uplynulý víkend na záhrebskom tatami. Početná výprava, od minižiakov až po dorastencov, sa zúčastnila, spolu s ďalšími päťsto džudistami z ôsmich krajín, v chorvátskej metropole medzinárodného turnaja Zagreb Open 2016. Začiatok roka býva vždy náročnejší prechodom do vyšších vekových kategórii, prípadne aj váh, a práve takéto turnaje bývajú skúškou ohňom, ako v nich mladé nádeje obstoja.

Absolutórium si zaslúži Alex Barto, ktorý zápasil v Záhrebe vo váhe do 73 kilogramov v dvoch vekových kategóriách. V dorastencoch, kde tento rok začína, ale ešte aj v starších žiakov, pretože to pravidlá chorvátskeho zväzu džuda umožňujú. „Alex absolvoval v dorastencoch päť zápasov, v starších žiakoch ďalšie štyri – a všetky víťazne! Prvé dve zlaté medaile putovali do bystrickej Dukly, ale zároveň aj uznanie za obdivuhodný výkon, pretože zápasiť za jeden deň v deviatich dueloch, to sa len tak nevidí,“ uviedol tréner Branislav Slaný so slovami, že tretiu zlatú medailu pridal Benjamín Maťašeje v mladších žiakoch v pluske. Takisto nenašiel na turnaji premožiteľa a všetky svoje zápasy ukončil pred časovým limitom víťazstvom na ipon.

Na dno svojich síl podľa trénera siahla v mladších žiačkach Ema Fízeľová. „Vo vyrovnaných zápasoch dokázala až na jeden prípad stiahnuť víťazstvo vždy na svoju stranu, čo je vynieslo vo váhe do 52 kilogramov striebornú medailu,“ pokračoval Slaný. Ako doplnil, ďalšie striebro pridal Dalibor Ďurčo v dorasteneckej päťdesiatpäťke, a tu mu výborne sekundoval Bruno Banský, ktorý skončil na treťom mieste.

„Možno trochu viac sme čakali od minuloročného najúspešnejšieho dorastenca banskobystrickej Dukly Mariusa Fízeľa, ale opäť sa potvrdilo, že prechodom do vyššej váhy – do 90 kilogramov ešte stále hľadá tu svoju iskru, ktorou vo váhe do 81 kg minulý rok dominoval,“ povedal Slaný s tým, že v Záhrebe vybojoval bronzovú medailu v dorastencoch, a ďalšiu pridal vo vekovej kategórii do 23 rokov. V dvadsaťtrojke doplnil striebro ešte aj Dalibor Ďurčo vo váhe do 60 kg a konečne duklistickú zbierku finalizoval Benjamín Maťašeje bronzom v starších žiakov.

„Lesk medailí zo Záhrebu symbolicky naštartoval rok 2016. Ciele sú vysoké, miesta v slovenskej reprezentácii a dobré výsledky z tímových i individuálnych turnajov. Banskobystričania majú skvelú príležitosť vidieť domácich úspešných džudistov aj v hale na Štiavničkách, kde sa uskutoční posledný februárový víkend medzinárodný turnaj žiakov a dorastencov – Grand Prix Banská Bystrica 2016,“ dodal na záver Slaný.

Čítajte tiež:

Talenty, ktoré preslávili naše mesto široko-ďaleko: 5 mien, na ktoré môžu byť Bystričania pyšní

Nominovaný na cenu Krištáľové krídlo: Chodcovi Tóthovi sa ušlo veľkej pocty!

Foto: Branislav Slaný, tréner

FOTO: Džudisti spod Urpína s krásnou zbierkou vzácnych kovov
7
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM