Ostatné športy

Obe odvetvia jej čistia hlavu: Júlia Hamajdáková je trénerkou karate aj výtvarníčka

Júlia Hamajdáková je trénerka Karate Klubu Junior Prešov. Zároveň sa však venuje aj maľovaniu. Prinášame vám s ňou rozhovor.

Ilustračný obrázok k článku Obe odvetvia jej čistia hlavu: Júlia Hamajdáková je trénerkou karate aj výtvarníčka
4
Galéria
Zdroj: archív Júlie Hamajdákovej

Podľa vlastných slov by jej ani vo sne nenapadlo, že sa tomu raz bude s deťmi venovať. „Raz, keď boli prázdniny a deťom bolo nutné vymýšľať program, sme boli od kamarátov pozvaní na letnú prípravu. Deťom sa to páčilo a keď padla otázka na začiatku školského roka, že na aký krúžok dcéra pôjde, odpoveď bola karate. A keďže mi bolo povedané, že tam môžu ísť aj rodičia s deťmi, ani mňa dvakrát presviedčať nemuseli,“ povedala.

Aj oná má rešpekt

Júlia v Juniore od septembra trénuje najmenších a tento rok nastúpil už aj jej mladší syn, ktorý podľa jej slov nebol vôbec kolektívny typ. Po polroku ale vidí pokrok. „Teší sa na každý tréning. Karate mu dáva viac ako len pohyb. Už ani v škôlke nemá problém vystupovať, recitovať a spievať, čo predtým problém bol. Deti vnímajú aj to, ak sa k ním na tréning pridá niekto z trénerov, rodičov. Je to pre nich možnosť porovnávať sa aj s dospelými a ťahá ich to hore. No ale, musím uznať, že aj ja mám niekedy rešpekt postaviť sa s nimi na štart,“ vraví Júlia.

Júlia trénuje deti na Agility, čo je prekážková disciplína pre deti. Neraz si aj v rámci hry prirodzene natrénujú rýchlosť, obratnosť, presnosť a sú si navzájom rivalmi. „Karate posunulo aj mňa, dalo mi viac, ako som dúfala a čakala. Sme veľká karate rodina. Každý má v živote ťažké obdobia a mne klub pomáha takéto obdobia zvládať. Som za to veľmi vďačná. No a v druhom rade šport. Ľudia čo športujú, vedia, že keď raz začnú, nevedia prestať. A tí, ktorí o tom len čítajú, tak nech to skúsia, lebo toto je jedným slovom liek,“ hovorí.

Júlia je však aj výtvarníčka, miluje prírodu a tá je jej najväčšou motiváciou. „Maľujem od škôlky a bola to prirodzená cesta. Pokračovala som aj v štúdiu a už je to mojou súčasťou. Podobne ako so športom, ani s maľovaním sa už nedá prestať,“ vraví.

Maľuje pre ľudí, ktorí ju často prosia o konkrétne motívy, ale jej snom je pripraviť si vlastnú výstavu. „Karate a maľovanie majú spoločné to, že pri oboch si viem úžasne oddýchnuť a vyčistiť hlavu. Obe majú neuveriteľnú silu, čo je dnes v tomto prehnane rýchlom svete vzácne. Spomaliť a sústrediť sa jedine sama na seba a na to, čo robím. Kým karate je aktívne, maľovanie si nevyžaduje toľko pohybu a teda dovolím telu aj trochu oddýchnuť. Obe mi však dávajú len pozitívnu energiu, takže sa nemienim ani jedného vzdať,“ hovorí odhodlane.

Práca Júlie dokonca siaha až k Petrovi Saganovi. O čo presne išlo? „Nevytvárala som priamo pre Peťa, ale vyrábala som darčeky na jeho preteky, ktoré boli ponúkané pre fanúšikov. Bola to zaujímavá práca a potešilo ma to, že som mohla maľovať šport. A napríklad pre Mareka Hamšíka som kreslila portrét, ktorý bol darom k jeho tridsiatke,“ prezradila ďalšiu zaujímavosť.

Výčitky od dcéry

Ak sa vrátime ku karate, cieľom Júlie je v Juniore ďalej pokračovať a zlepšovať sa. „Hneď sa mi zapáčilo, že ako mama dvoch detí sa nemusím z lavičky na ne pozerať a čakať, kým skončí tréning. Veď oblečiem si kimono a môžem ísť na tréning s nimi. Už neraz som si od dcéry vypočula aj výčitky, čo robím zle alebo, ako by to robila ona. Sú to skvelé pocity, keď aj takým spôsobom mi deti dávajú najavo, ako ich to baví. Deti sa cítia byť súčasťou niečoho veľkého. Nie je to len klub, ale tie deti si budujú medzi sebou neuveriteľné priateľstvá,“ zakončila na záver Hamajdáková.

A viac o jej aktivitách a tvorbe si pozrite v priloženej fotogalérii.

Sledujte nás aj na našom Instagrame a nenechajte si ujsť ďalší zaujímavý obsah z Prešova a okolia.

Júlia sa venuje karate v prešovskom klube a aj maľovaniu: Vyspovedali sme ju
4
Galéria
Zdroj: archív Júlie Hamajdákovej
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM