Zo Slovenska

Obec Kapušany? V okrese Prešov patrí medzi najväčšie a je tam prečo zavítať

Dnes vám bližšie predstavíme jednu z najväčších dedín Prešovského okresu. Ide o obec Kapušany. A zavítať sa do nej oplatí.

Ilustračný obrázok k článku Obec Kapušany? V okrese Prešov patrí medzi najväčšie a je tam prečo zavítať
7
Galéria
Zdroj: Kapušany pri Prešove

Jednou z najvačších obcí Prešovského okresu, čo sa rozlohy aj počtu obyvateľov týka, sú Kapušany. Rozloha obce je 11,31 km2 a susedí s dedinami Lada, Fulianka, Fintice, Podhorany, Chmeľovec, Trnkov a tiež s mestom Prešov.

Názov obce

Územie obce Kapušany bolo osídlené už v 11.storočí, prvá písomná zmienka o obci pochádza z roku 1248, teda tohto roku si v dedine od nej pripomenuli 770 rokov. „Názov obce bol odvodený z maďarského slova Kapu – v preklade brána, ktorý poukazuje na krajinský prechod, kde sa vyberalo mýto a teda Kapušany ležia na významnej križovatke ciest. V obci sa nachádzajú dve národné kultúrne pamiatky: hrad Kapušany a Rímsko-katolícky farský kostol sv. Martina z roku 1798. Od svojho postavenia bol viackrát opravovaný,“ prezradil v spolupráci so starostom pre náš portál prednosta tamojšieho Obecného úradu Ján Zemčák.

Pod sakristiou sa dodnes nachádza hrobka rodiny Kapyovcov. Ich predkom v 15. storočí kráľ Žigmund udelil šľachtický titul a daroval pozemok s hradišťom a s okolitými usadlosťami. Dejiny obce sú úzko späté s Kapušianskym hradom, ktorý pochádza z 13. storočia. V minulosti mal chrániť kráľovskú cestu vedúcu z Prešova na sever. Od roku 2012 prebiehajú práce na obnove hradu. Vďaka projektu záchrana kultúrneho dedičstva tu našlo prácu 145 ľudí, ktorí boli predtým evidovaní ako uchádzači o zamestnanie.

Aj na vrcholy Tatier

„V rámci rekonštrukcie hradu pribudlo nové schodisko na vyhliadkovú vežu a správcovský objekt s infocentrom. V peknom počasí z vyhliadkovej veže je dokonalý výhľad na okolie a dokonca i na vrcholy Tatier. Novinkou od roku 2016 je vybudovanie elektrickej prípojky na hrad, vďaka čomu je hradu počas víkendov nasvetlený,“ pokračoval Zemčák. V súčasnosti majú Kapušany 2 156 obyvateľov, ktorým poskytujú kompletnú infraštruktúru. Dôstojnej rozlúčke so zosnulými slúži Dom nádeje nachádzajúci sa v areáli cintorína. Významným prvkom infraštruktúry sa stala komplexná rekonštrukcia centra obce. Pribudli chodníky pre peších, ale aj autobusové zastávky. Vybudované boli oddychové zóny, ktoré celoročne spríjemňujú posedenie v centre obce.

Kapušany sú železničným uzlom z Prešova na Bardejov a Humenné. V minulosti však dedinu postihli i živelné pohromy. „Medzi najhoršie patrili povodne v roku 2004 a zosuv pôdy v roku 2010 v lokalite Pod hradom, dôsledkom ktorého bolo zbúraných 7 rodinných domov. Významným prvkom sa stalo vyregulovanie vodných tokov Sekčov a Kapanoš tečúcich intravilánom obce. Vďaka týmto úpravam obec nebola v ostatných rokoch postihnutá povodňami,“ povedal Zemčák. Okrem spomínaných tokov prechádza obcou i potok Ladianka. Okrem rodinných domov sa v obci nachádza i viacero bytových domov.

Zaujímavé podujatia

Administratívnym centrom obce je zrekonštruovaná budova obecného úradu. Ten poskytuje prenesený výkon štátnej správy pre 15 obcí na stavebnej úradovni a pre 17 obcí na matričnom úrade. Infraštruktúru obce dopĺňajú predajne potravín, knižnica, pošta, pekáreň, polícia, poľnohospodárske družstvo, ale i miestni podnikatelia poskytujúci viaceré služby. Nachádza sa tam zdravotné stredisko, v ktorom pôsobia piati lekári, z toho dvaja zubní, dvaja pre dospelých a jeden pediater, ako aj lekáreň.

V obci je tiež sála kultúrneho domu, v ktorej sú organizované ro­dinné oslavy aj kultúrne podujatia. Medzi tradičné patria plesy, oslavy Dňa matiek, oslavy Mikuláša, ale aj stretnutie s dôchodcami. Počas celého roka sa v obci koná mnoho kultúrno-spoločenských podujatí, akými sú obecná zabíjačka, stavanie mája či Deň detí.

Významným letným podujatím sú Kapušianske folklórne dni, ktoré sa konajú na amfiteátri v Parku sv. Cyrila a Metóda. Počas kultúrneho leta na pódiu amfiteátra už vystúpili Tublatanka, Vidiek, Kristína, Katka Knechtová, Hrdza, Cigánsky diabli, ako aj folklórne skupiny Kandráčovci, Kolárovci, Čarovné ostrohy, Lúčnica či PUĽS.

Medzi významné subjekty obce patria FS Kapušančan, mužská spevácka skupina Kapušianske richtaroše, detský folklórny súbor Čerešenka, mužská spevácka skupina Glória, klub seniorov, cirkevný zbor Aleluja, turistický klub Jantár, Miestny spolok Slovenského červeného kríža, Dobrovoľný hasičský zbor, spolok Šermiarov Sarus a Divadlo Na doske.

Na svoje si prídu aj športovci

V obci sa nachádza deväťročná základná škola s materskou školou a pôsobí v nej aj súkromná základná umelecká škola s odborom hudobným, výtvarným a literárno-dramatickým. V roku 2016 bol v Kapušanoch zriadený denný stacionár, ktorý od roku 2018 obec prevádzkuje ako denné centrum pre seniorov. Na športové aktivity slúži futbalové ihrisko, ktoré je zároveň domácim stánkom futbalového klubu, ako aj moderné tenisové ihrisko s barom, krytou terasou a možnosťou občerstvenia. V blízkej budúcnosti je pripravených viacero aktivít zameraných na rozvoj obce.

V lokalite Vtáči hon-Mlyniská je v príprave individuálna výstavba 115 rodinných domov. V príprave je aj výstavba rodinných domov v lokalite Na nižnej tabuli za ulicou Slovenská. „Po dokončení severného obchvatu Prešova rýchlostnou cestou R4 bude výrazne odľahčená doprava cez obec. Rok 2018 znamenal aj realizáciu projektu Rekonštrukcie a prístavby materskej školy. Po jej dokončení vznikne 6 nových tried so samostatnými spálňami s kapacitou 100 detí, ako aj realizáciu projektu Zníženie energetickej náročnosti budovy obecného úradu,“ dodal Zemčák.

Okrem toho, 4. júla zažila obec jedinečnú udalosť v kultúrnej a duchovnej oblasti a to posviacku novopostaveného súsošia sv. Cyrila a Metóda v centrálnej časti Kapušian pred budovou základnej školy s materskou školou. A ako to v obci žije si môžete pozrieť aj v priloženej fotogalérii.

Sledujte nás aj na našom Instagrame a nenechajte si ujsť ďalší zaujímavý obsah z Prešova a okolia.

Foto: ilustračné

Ležia pri Prešove a sú jednou z najväčších dedín okresu: OBRAZOM z Kapušian
7
Galéria
Zdroj: Kapušany pri Prešove
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM