Správy Regióny Zo Slovenska

Obec Ostrá Lúka predala kaštieľ. Nový majiteľ chce doň vrátiť históriu

Predaj kaštieľa so záväzkom jeho následnej obnovy a vhodného využitia, môže byť ale pre obec v konečnom dôsledku výhrou.

Ilustračný obrázok k článku Obec Ostrá Lúka predala kaštieľ. Nový majiteľ chce doň vrátiť históriu
8
Galéria
Zdroj: TASR

Známy kaštieľ v Ostrej Lúke v okrese Zvolen, ktorý kedysi kvôli svojej priateľke Adele Ostrolúckej navštevoval aj Ľudovít Štúr, je už v rukách súkromného vlastníka. Obec rozhodnutím obecného zastupiteľstva pred niekoľkými týždňami rozhodla po viac ako dvojročnom úsilí o predaji svojho 5/6 podielu fyzickej osobe z Bratislavy za 250.000 eur.

Išlo už o piate kolo súťaže. Úvodná ponuka začínala na cene znaleckého posudku, čo bolo 336 000 eur. Táto a ani ďalšie ponukové kolá so zníženou cenou nepriniesli očakávaný výsledok. Cena nakoniec klesla na 250 000 eur, čo bola podľa starostu Juraja Jeloka najnižšia možná ponuka, za ktorú obec mohla predaj zrealizovať.

Návrat histórie

„V súčasnosti sa vykonáva zavkladovanie do katastra,“ uviedol Jelok. Súkromník, ktorý odkúpil podiel od obce, odkúpil podľa starostu aj zvyšný, šestinový podiel od ďalších fyzických osôb. „Pán, ktorý kaštieľ kúpil, ho plánuje opraviť a vrátiť doň históriu,“ dodal.

Obec odkúpila podiel na kaštieli od štátu v roku 2012. Nezískala však zdroje na jeho obnovu, keďže nemala súhlas vtedajších spolumajiteľov, a tak po päťročnej lehote, počas ktorej nemohla s majetkom hýbať, sa ho rozhodla predať.

Kaštieľ zo 17. storočia je už dlhší čas v zlom technickom stave. Zateká do jednej jeho časti a obec robí aspoň základné opatrenia, aby sa stav rapídne nezhoršil.

Výhra pre obec

Predaj kaštieľa so záväzkom jeho následnej obnovy a vhodného využitia, môže byť ale pre obec v konečnom dôsledku výhrou. „Chceli by sme dosiahnuť, aby tam bola umiestnená aspoň pamätná izba Adely Ostrolúckej,“ povedal pred časom starosta.

V kaštieli sídlil niekoľko desaťročí, až do roku 2005, okresný archív. Objekt bol však už v tom čase poškodený, porušená bola najmä jeho strecha. Archív preto v tom istom roku presťahovali do zrekonštruovaných priestorov bývalej práčovne na sídlisku Podborová vo Zvolene. Kaštieľ, ktorý je kultúrnou pamiatkou, je odvtedy prázdny.

Objekt dal postaviť v roku 1636 Melichar Ostrolúcky. Po roku 1813 pripadol Mikulášovi Ostrolúckemu. Jeho dcéra Adela bola priateľkou Ľudovíta Štúra. Ich vzťah opisuje spisovateľ Ľudo Zúbek vo svojej knihe Jar Adely Ostrolúckej. V obci sa nachádza rodinná hrobka Ostrolúckych, v ktorej je pochovaná aj Adela.

V OBRAZOCH: Renesančný kaštieľ rodiny Ostrolúckych v Ostrej Lúke
8
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM