Marcel Páleš Správy

Väčšia úspora aj bezpečnosť: Riečka zrekonštruuje verejné osvetlenie za 120 000 eur

Obec Riečka neďaleko Banskej Bystrice bude rekonštruovať a modernizovať verejné osvetlenie, na ktoré dostala financie z eurofondov. Viac sa ušetrí a bude sa bývať bezpečnejšie.

Ilustračný obrázok k článku Väčšia úspora aj bezpečnosť: Riečka zrekonštruuje verejné osvetlenie za 120 000 eur
Zdroj: Dnes24.sk

Ako priblížil starosta Marián Spišiak, cieľom projektu je úspora elektrickej energie aj zvýšenie bezpečnosti v obci .Pokračoval, že žiadosť podávali v júni 2010, uzrozumenie o tom, že boli úspešní, dostali v tomto roku.

Začne sa zrejme na jar 2014

S obnovou pravdepodobne začne Riečka na jar 2014, pričom termín bude závisieť aj od počasia. Z eurofondov pridelili obci zhruba 114 000 eur, Riečka sa na financovaní projektu bude podieľať piatimi percentami. Projekt si vyžiada okolo 120 000 eur.

„Bude sa robiť výmena existujúcich svietidiel za nové, samozrejme, úspornejšie, s lepšími vlastnosťami, technickými parametrami a súčasne sa aj zvýši počet svietidiel podľa súčasnej normy,“ povedal Spišiak.

Počíta sa s reguláciou intenzity osvetlenia

Ako starosta vysvetlil, zahustením svietidiel sa má zvýšiť aj bezpečnosť v obci. Teraz je v nej nainštalovaných 87 svietidiel, po realizácii projektu ich bude 105. Rekonštrukcia a modernizácia má priniesť predpokladanú úsporu okolo 280 gigajoulov za rok. Pri obnove osvetlenia sa počíta aj s reguláciou intenzity osvetlenia. „Budeme s tým uvažovať hlavne v hodinách, v ktorých nie je nejako potrebné svietiť naplno,“ podotkol Spišiak.

Podľa jeho ďalších slov, keďže sa po troch rokoch od podania projektu objavili na trhu ešte ďalšie úspornejšie svietidlá, napísali novú žiadosť na zmenu osvetľovacieho telesa. V najbližšom čase má tiež nasledovať vyhlásenie verejného obstarávania na dodávateľa.

Foto: riecka.sk

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM