Webnoviny - Svet

Obete holokaustu žalujú maďarské železnice

WEBNOVINY.SK

Foto: SITA/AP

WASHINGTON 11. februára (WEBNOVINY) – Skupina osôb, ktoré prežili holokaust, a ich potomkovia sa v USA súdia s maďarskou štátnou železničnou spoločnosťou za ich účasť v transportovaní Židov do koncentračného tábora v Osvienčime. Žalobu podali advokáti 95 postihnutých osôb v utorok na americkom okresnom súde v Chicagu a žiadajú kompenzácie vo výške 1,24 miliardy dolárov (900 miliónov eur). Zároveň obvinili zamestnancov železnice za „okradnutie odvážaných osôb“.

Podľa dokumentu maďarská železničná spoločnosť „s plným vedomím poskytla od marca do októbra 1944 vlaky na odvoz 437 000 Židov na smrť do Osvienčimu.“ Ak by železnica nebola poskytla vlaky, transport tisícov Židov by sa nemohol uskutočniť, hovorí sa v žalobe.

Podľa obetí holokaustu a príbuzných obetí americké zákony umožňujú súdiť sa s maďarskou železničnou spoločnosťou, ak „vykonáva obchodné aktivity v USA“. Podľa dokumentov obhajoby táto podmienka je splnená skutočnosťou, že žalovaná strana predáva cestovné lístky pre svoje železnice prostredníctvom svojich agentov v USA.

SITA/AFP

Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM