Rôzne

Obezita ničí srdce: Kardiovaskulárne ochorenia spôsobili takmer polovicu úmrtí

V minulom roku zapríčinili kardiovaskulárne ochorenia až 48 % všetkých úmrtí. Na Slovensku žije približne 30-tisíc ťažko obéznych ľudí.

Ilustračný obrázok k článku Obezita ničí srdce: Kardiovaskulárne ochorenia spôsobili takmer polovicu úmrtí
Zdroj: pixabay

Na Slovensku žije podľa predsedníčky Obezitologickej sekcie Slovenskej diabetologickej spoločnosti Ľubomíry Fábryovej asi 30 000 ťažko obéznych osôb.

Slovenská nadácia srdca v rámci kampane MOST (Mesiac o srdcových témach) varuje pred vysokým krvným tlakom, diabetom a zvýšeným cholesterolom, ktorým sa hovorí aj „vražedné trio“. Všetky úzko súvisia práve s obezitou. Kampaň MOST organizuje Slovenská nadácia srdca v spolupráci s OZ Únia pre zdravšie srdce pod záštitou Slovenskej kardiologickej spoločnosti.

Kardiovaskulárne ochorenia, teda choroby srdca a ciev, sú najčastejšou príčinou úmrtí na Slovensku (v roku 2017 zapríčinili 48 % úmrtí) a v celom západnom svete. Riziko týchto ochorení stúpa plynule so zvyšujúcim sa BMI (index vypočítaný z pomeru výšky a hmotnosti človeka).

Na srdce obézneho človeka sú podľa Ivany Šoóšovej, primárky ambulantného oddelenia Národného ústavu srdcových a cievnych chorôb (NÚSCH) v Bratislave, kladené oveľa vyššie nároky než u človeka s normálnou hmotnosťou. „Srdce potrebuje zásobovať krvou obézne telo, a preto je nútené zvyšovať svoj výdaj,“ hovorí odborníčka.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM