Rôzne

Obezita patrí do rúk lekára: Môže spôsobiť mnohé zdravotné komplikácie

Obezita celosvetovo postihuje nielen dospelú, ale čoraz viac aj detskú a adolescentnú populáciu. Vo väčšine prípadov je spojená najmä s nadbytočným príjmom kalórií, sedavým spôsobom života, nedostatkom pohybovej aktivity a nezvládaním stresu.

Ilustračný obrázok k článku Obezita patrí do rúk lekára: Môže spôsobiť mnohé zdravotné komplikácie
Zdroj: Pixabay.com / CC0 1.0

Problém sa dá dlhodobo vyriešiť len komplexnou zmenou životného štýlu. Tá si vyžaduje odborné lekárske vedenie a čas nevyhnutný na edukáciu, proces učenia a dlhodobé sledovanie efektivity.

„Cieľom komplexného riešenia obezity na individuálnej úrovni nie je len schudnúť, ale predovšetkým vydržať,“ tvrdí Barbara Ukropcová z Biomedicínskeho centra Slovenskej akadémie vied. „Motivácia vás naštartuje a zvyk vás podrží na ceste,“ dopĺňa.

Obézni pacienti sú často stigmatizovaní, prípadne aj diskriminovaní. To má veľký vplyv na kvalitu života človeka a môže viesť k bludnému kruhu nezdravého stravovania a životného štýlu.

„Z niektorých výskumov vyplýva, že diskriminácii čelí takmer 20 percent pacientov s obezitou I. stupňa a viac ako 40 percent pacientov s obezitou 2. stupňa. Ukazuje sa, že diskriminácia na základe vyššej telesnej hmotnosti je druhou najčastejšou zaužívanou formou diskriminácie u žien a treťou u mužov,“ tvrdí Hana Vrabcová z Rady pacientov Európskej Asociácie pre štúdium obezity (EASO).

Vo väčšine európskych krajín je výskyt obezity okolo 50 percent v dospelej populácii, na Slovensku je situácia ešte horšia. S nadváhou a obezitou podľa odborníkov súvisí aj nárast ďalších chronických ochorení.

V súčasnosti menej ako jedno percento európskych obéznych pacientov dostáva zdravotnú starostlivosť zameranú na tento problém. Aj na Slovensku sa stále hľadá systém vytvorenia starostlivosti o obéznych ľudí. „Neoddeliteľnou súčasťou tejto cesty je aj dlho očakávaná novozaložená Slovenská obezitologická asociácia. Združuje všetkých odborníkov venujúcich sa problematike nadváhy a obezity a všetkých s nimi spojených chronických ochorení. V blízkej budúcnosti plánujeme založiť aj spoločnosť združujúcu pacientov s nadváhou a obezitou,“ hovorí prezidentka Obezitologickej sekcie Slovenskej diabetologickej

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM