Technológie

Objav storočia? Na Marse našli jazero, ktoré je plné tečúcej vody

Európska vesmírna agentúra (ESA) priniesla informácie o významnom objave. Na povrchu Marsu sa nachádza jazero s tečúcou vodou.

Ilustračný obrázok k článku Objav storočia? Na Marse našli jazero, ktoré je plné tečúcej vody
Zdroj: TASR

Planetárna sonda Mars Express opustila Zem 2 júna 2003. Koncom decembra v tom istom roku zakotvila na orbite červenej planéty. Dlhých 15 rokov vedcom ponúka zaujímavé údaje meraní.

Aktuálne sa pracovníkom ESA prostredníctvom sondy podaril významný objav. Dlhoročné dohady o tom, či na Marse existuje voda v tekutej podobe, sú minulosťou.

Viac technologických noviniek čítajte na www.fony.sk

Už v minulosti vedci našli náznaky možných, dávno vyschnutých, vodných tokov. Klíma na planéte sa za posledných 4,6 miliardy rokov významne menila, planéta je na svojom povrchu nehostinná, a tak vedci začali hľadať pod povrchom.

Sonda Mars Express už v minulosti priniesla informácie o vodnom ľade umiestnenom na póloch planéty. Najnovší objav však rozprúdil búrlivé diskusie.

Prostredníctvom radarov sa podarilo zistiť, že na južnom póle sa, pod vrstvou ľadu, nachádza rozsiahle jazero plné vody v tekutej forme. Ako informuje Európska vesmírna agentúra na svojom webe, jazero sa nachádza v hĺbke asi 1,5 kilometra pod ľadovým nánosom. Na niektorých miestach dosahuje šírku až 20 kilometrov.

To, že sú výsledky pravdivé potvrdzuje aj fakt, že sonda zaznamenala výrazné teplotné rozdiely medzi vrstvou ľadu a povrchom planéty. Podľa meraní sa skutočné jedná o vodu v tekutom stave, ktorá by mohla byť nasýtená soľou. Navyše, hĺbka jazera sa odhaduje na minimálne jeden meter. V opačnom prípade by sonda nevedela získať doterajšie údaje.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM