Lucia Lauková Správy

Obličky trápia vyše 190-tisíc Slovákov: Transplantáciu vlani podstúpilo 142 pacientov

Štatistiky Národného centra zdravotníckych informácií poukázali aj na rastúci počet pacientov s poškodením obličiek spôsobeným cukrovkou.

Ilustračný obrázok k článku Obličky trápia vyše 190-tisíc Slovákov: Transplantáciu vlani podstúpilo 142 pacientov
Zdroj: TASR

Transplantáciu obličiek absolvovalo vlani 142 pacientov. Zaradených na čakaciu listinu pre transplantáciu obličiek bolo 377 pacientov. Vyplýva to z poslednej štatistiky Národného centra zdravotníckych informácií (NCZI).

NCZI tiež poukázalo na to, že počet pacientov s poškodením obličiek spôsobeným cukrovkou každoročne rastie. Rovnako je stále viac ľudí, ktorí potrebujú pravidelnú dialyzačnú liečbu.

V minulom roku bolo na Slovensku v nefrologických ambulanciách sledovaných viac ako 190 000 pacientov.

Za posledných deväť rokov klesol počet detí a mladistvých, ktorým bol diagnostikovaný zápal obličiek. Ten však stále patrí medzi najčastejšie ochorenia vo vekovej skupine do 18 rokov. Ambulancie evidovali v uplynulom roku s týmto ochorením 8337 pacientov.

Dospelí pacienti navštevovali nefrologické ambulancie najmä s diagnózou poškodenie obličiek spôsobené diabetes mellitus. Pacientov s týmto ochorením každoročne pribúda. NCZI informovalo, že medziročne vzrástol ich počet o tri percentá a oproti roku 2009 až o 68 percent. Taktiež NCZI poukázalo na to, že sa zvýšil aj počet pacientov s poškodením obličiek hypertenziou.

V minulom roku sa do pravidelnej dialyzačnej liečby zapojilo 4500 pacientov. To je najviac za obdobie posledných desiatich rokov. Najčastejšie túto liečbu podstupujú pacienti vo vekovej kategórii nad 60 rokov.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM