Nina Táborská Šport

Obľúbený beh Devín - Bratislava láka tisícky bežcov, padne rekord v účasti?

Tradičné atletické podujatie sa uskutoční už túto nedeľu. Počet účastníkov posledné roky rapídne stúpa. Minulý ročník zaznamenal rekordnú účasť za posledných 15 rokov.

Ilustračný obrázok k článku Obľúbený beh Devín - Bratislava láka tisícky bežcov, padne rekord v účasti?
Zdroj: TASR

V nedeľu 10. apríla odštartuje už 69. ročník Národného behu Devín – Bratislava, ktorý patrí k najstarším atletickým podujatiam na Slovensku. Prihlásilo sa 6 372 bežcov. Pre porovnanie, v minulom roku sa online zaregistrovalo 6271 športovcov a fanúšikov behu. Keďže na prihlásenie zostávajú ešte dva termíny – štvrtok 7. a piatok 8. apríla, účasť môže vzrásť.

„Účasť na ostatných ročníkoch nášho podujatia značí, že beh je veľmi obľúbeným športom, a to nielen medzi Bratislavčanmi. Ľudia behajú pre radosť i pre zdravie. Aj v tomto roku budeme mať tú česť privítať na štarte bežcov z celého Slovenska a tiež zo zahraničia,“ uvádza riaditeľ pretekov Národný beh Devín – Bratislava Peter Vojtko, riaditeľ STARZu.

Čítajte tiež: Počas behu Devín-Bratislava budú aktivisti protestovať proti zbúraniu PKO

Usporiadateľmi podujatia sú STARZ a Hlavné mesto SR Bratislava. Štart je na historicky pamätnom mieste – pod Hradom Devín. Cieľ a slávnostné vyhlasovanie výsledkov je už tradične v centre Bratislavy. Odmenení budú tradične prví traja najrýchlejší muži a prvé tri najrýchlejšie ženy v každej z 11 súťažných kategórií.

Dlhá tradícia

Z Devína sa po prvýkrát bežalo v roku 1921, čím sa podujatie zapísalo do športovej histórie ako najstarší cestný beh a zároveň najstaršie atletické podujatie na Slovensku. Prvé ročníky mali len zopár bežcov a tisíce nadšených divákov.

Pôvodná putovná krištáľová trofej pochádza ešte z tridsiatych rokov z rúk rektora Univerzity Komenského. Dvadsaťsedem ročníkov odpadlo z rôznych príčin, no úspechom je, že od roku 1971 sa história už ani raz neprerušila. Napríklad v roku 1987 sa prihlásilo na štart neuveriteľných 4 245 účastníkov a minulý rok štartovalo 6 151 účastníkov.

Národný beh Devín – Bratislava je špecifický tým, že sa ho pravidelne zúčastňujú výborní bežci, ktorí sú v atletickom svete pojmami. A to spolu so stovkami rekreačných bežcov, pre ktorých je tento pretek vecou cti, zdravia či potešenia. „Ďalšou zvláštnosťou behu je, že sa neevidujú traťové rekordy, nakoľko sa dĺžka trasy v priebehu desaťročí menila. Preto sme zaviedli meranie čistého času na 11-tisíc m. Jednoducho, beží sa z Devína do Bratislavy,“ hovorí Vojtko.

Účasť v posledných rokoch

Počet účastníkov posledné roky rapídne stúpal. V roku 2008 bolo 2 108 bežcov, v roku 2009 sa zúčastnilo 2 959 bežcov, v roku 2010 bežalo 3 905, v roku 2011 bežalo 5 176, v roku 2012 bežalo rekordných 5 270 bežcov, v roku 2013 dobehlo do cieľa 5 195 bežcov, 2014 roku to bolo 5556 bežcov. Minulý rok bežalo 6 151 bežcov. „Svedčí to o veľkej popularite behu ako najprirodzenejšej pohybovej aktivite,“ dopĺňa riaditeľ preteku.

Prečítajte si tiež: Národný beh Devín-Bratislava sa blíži, kde v hlavnom meste nájdete najlepšie miesta na tréning?

Národný beh Devín-Bratislava
7
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM