Nina Táborská Regióny

Obnova Dunajskej promenády musí začať čo najskôr. Čo všetko má priniesť?

Primátor Bratislavy Ivo Nesrovnal zvolal na január 2016 stretnutie so spoločnosťou Henbury Development za účelom čo najrýchlejšej výstavby novej Dunajskej promenády. Obnova promenády v časti od River Park I. po most Lafranconi je jednou z podmienok mimosúdnej dohody medzi mestom a investorom.

Ilustračný obrázok k článku Obnova Dunajskej promenády musí začať čo najskôr. Čo všetko má priniesť?
Zdroj: Dnes24.sk

„Práce na revitalizácii Dunajskej promenády by sa mali začať čo najskôr. Práve preto som na január zvolal stretnutie, na ktorom sa chcem dohodnúť s investorom na čo najrýchlejšej výstavbe promenády. Táto jeho úloha vyplýva z dohody, ktorú schválilo zastupiteľstvo a preto nemáme dôvod čakať,“ povedal Ivo Nesrovnal.

Na decembrovom mestskom zastupiteľstve mestskí poslanci schválili návrh mimosúdnej dohody týkajúcej sa objektu PKO. Podľa dohody investor do 7 mesiacov opraví existujúcu promenádu v dĺžke od River Park I po Most Lafranconi a do 3 rokov (od vydania stavebného povolenia) vybuduje novú promenádu v tomto území.

Čítajtie tiež: Proti predaju PKO bojujú Bratislavčania aj výzvou primátorovi

Promenáda bude zahŕňať plochy a chodníky vytvárajúce priestor pre peších a cyklotrasu, zeleň a parkovú úpravu, verejné osvetlenie, inžinierske siete, mobiliár zahŕňajúci lavičky, odpadkové koše, stojany na bicykle, pitné fontány a prvky mestského informačného systému.

Planetárium aj mediatéka

V ďalšej etape má súčasne investor vybudovať verejný priestor centrálneho námestia o rozlohe 2 500 m2, rozšíriť pobytové plochy pre verejnosť pod promenádnou časťou a zrealizovať pobytovo-oddychový pontón v centrálnej línii námestia v prepojení s Dunajom.

Čítajte tiež: Na mieste PKO možno vyrastie planetárium a druhý River Park

„Rokovaniami sme zaviazali investora vybudovať vo verejnom priestore centrálneho námestia aj planetárium a mediatéku. To všetko s cieľom zachovať v tomto priestore kultúrnu funkciu a najmä sfunkčniť tieto verejné miesta pre ľudí. Dunajskej promenáde treba vrátiť život tak, aby ju Bratislavčania mohli čo najskôr zmysluplne využívať,“ povedal primátor Bratislavy Ivo Nesrovnal. „Postup prác budeme aktívne a pozorne kontrolovať,“ doplnil primátor.

Mestské zastupiteľstvo hlavného mesta SR Bratislava 10. decembra schválilo podmienky mimosúdnej dohody, ktorou uzavrelo dlhoročný spor Hlavného mesta Slovenskej republiky a investora Henbury Development o budúcu podobu územia bývalého Parku kultúry a oddychu.

Prečítajte si tiež: Bratislavskí poslanci o novej podobe PKO: Originálny i ničiaci verejný záujem

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM